Leerkrachten die in 2015 met pensioen willen, zullen dat nog altijd kunnen

Redactie KW

Voor hen verandert er niets aan hun pensioenregeling, zegt de woordvoerster van Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V).


Dat werd duidelijk na de vergadering van federaal minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine (MR) met de onderwijsministers van de gemeenschappen. De beslissing is volgens Crevits ‘belangrijk, want veel van die leerkrachten waren ongerust’ en ze zou vrijdag al moeten verschijnen op de website van de pensioendienst. Er werden ook afspraken gemaakt over de diplomabonificatie, die inhoudt dat ambtenaren met een bachelor- of masterdiploma hun studiejaren kunnen laten meetellen bij de berekening van hun loopbaan. “Vanaf 2016 wordt dit systeem afgebouwd en wel aan een ritme van 6 maanden per jaar”, luidt het bij Crevits. “Maar hier volgt nog sociaal overleg over.”

Nog overleg over tbs

Crevits is ook blij dat de ongerustheid is aangepakt bij leerkrachten die de leeftijd hebben om via het systeem van terbeschikkingstelling (tbs) vervroegd met pensioen te gaan, maar ervoor gekozen hebben om dat niet te doen en aan de slag te blijven. Aan hun situatie verandert er niets, maar ook over dat tbs-systeem wordt nog overleg gepleegd met de sociale partners.

In het kader van de pensioendiscussie zal op federaal niveau, in een nog op te richten commissie, een lijst worden opgesteld van zware beroepen. Er is sprake van dat ook kleuteronderwijzers aan de lijst zouden worden toegevoegd, maar daarover is dus nog geen beslissing gevallen.

Crevits herhaalt nog dat ze een pact wil rond de loopbaan van leerkrachten. Het sociaal overleg zal ook dat bespreken, luidt het.

Minister Bacquelaine laat ook weten dat er niet geraakt zal worden aan de manier waarop het pensioen van leerkrachten wordt berekend. “Het bedrag van het pensioen zal niet zakken. Integendeel, in de toekomst zullen zij die langer willen werken, hun pensioen zien stijgen.”

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier