Lagere afdeling De Dorpsparel start in tijdelijk onderkomen

Redactie KW

Basisschool De Dorpsparel is drie jaar na de opstart van de kleuterafdeling klaar voor een nieuw hoofdstuk. Met de aanvang van het nieuwe schooljaar gaat er ook een lagere afdeling met een eerste en tweede leerjaar van start. De kinderen vinden onderdak in containerklasjes op de speelplaats. Met Jonas Decock (33) is er ook een nieuwe directeur.

Deze reportage maakt deel uit van ons Dossier Weer naar school.

Toen De Dorpsparel in 2014 met zijn werking begon, gingen al stemmen op om ook een lagere afdeling uit de grond te stampen. Toen bleek de tijd echter nog niet rijp en werd besloten te wachten op de latere instroom van kleutertjes die er les zouden volgen. “Vanaf dit schooljaar is het wel zover”, vertelt directeur Jonas Decock, die de fakkel overneemt van Joke Coene.

Containerklasjes

Zelf staat hij al tien jaar in het onderwijs. “Eerst als leerkracht, daarna als leerlingenbegeleider en het voorbije jaar als adjunct-directeur in BSO-school ‘t Vurstje in Evergem. “Vanaf dit schooljaar ben ik de nieuwe directeur van zowel basisschool De Springplank in Tielt als De Dorpsparel in Schuiferskapelle.” Hij begint meteen met een nieuwe uitdaging: de opstart van de lagere afdeling in containerklasjes.

“Het gaat om een tussentijdse oplossing tot onze plannen voor een nieuwbouw concreter worden, maar dat zal zeker nog niet voor de eerste twee jaar zijn”, vertelt hij. “Dit schooljaar starten we met vijftig leerlingen, waarvan voorlopig negen kinderen in het lager onderwijs. We beginnen met een eerste en tweede leerjaar. In het eerste leerjaar starten we met kinderen die hier in de kleuterafdeling zaten, voor het tweede jaar zijn er zes leerlingen van andere scholen overgekomen. De twee klasjes vinden onderdak op de eerste verdieping van de containerklassen. Op het gelijkvloers komt nog een derde kleuterklasje.”

De lagere afdeling krijgt op de eerste schooldag een officiële opening met een speech, toonmoment en ontbijt.