Kunstzinnige kinderen baas in het stadsmuseum

Heidi Masschelein (links) en Carmen Vanmarcke leiden het kunstproject van de leerlingen in goede banen. © WO
Redactie KW

De leerlingen van het tweede en vijfde leerjaar van vrije basisschool Vlam palmen het stadsmuseum in met hun kunsttentoonstelling ‘Wo/Wandering, Found (some) ideas’. Samen met hun juffen Carmen Vanmarcke en Heidi Masschelein vormen de kinderen het kunstenaarscollectief #VLAM2.5.

Vanaf zaterdag 23 juni kunnen de Menenaars een week lang kennismaken met de kunstwerken van de jonge kunstenaars. Los van elkaar hadden juf Carmen Vanmarcke van het tweede leerjaar en juf Heidi Masschelein van het vijfde leerjaar bij het begin van het schooljaar het idee opgevat om hun beeldlessen uit te werken rond beroemde kunstenaars. Toen ze van elkaar te weten kwamen dat ze rond hetzelfde thema werkten, besloten ze om de handen in elkaar te slaan.

Aanvankelijk wilden beide juffen een kleine tentoonstelling in de turnzaal van de school organiseren, maar toen directeur Chiel Vandenberghe van cc De Steiger hen een expo in het stadsmuseum beloofde, groeide het kleine project verder uit tot een groots opgezette tentoonstelling. “We hebben het begrip kunst ook opengetrokken naar dans en muziek. Zo geven de kinderen tijdens de vernissage een dansvoorstelling, gebaseerd op de choreografieën van Anne Teresa De Keersmaecker en ook een percussie-optreden ontbreekt niet.”

Smeltende klokken

“Met onze klassen bezochten we samen de tentoonstelling Lost Ideas van de Amerikaanse kunstenaar Lee Ranaldo in ‘t Schippershof en we gaven er workshops aan de kinderen”, vertelt juf Heidi. “Het hele schooljaar door maakten we samen kunstwerkjes met eigen interpretaties van bekende en minder bekende werken. We maakten grote groepswerken zoals De Schreeuw van Munch of Kandinsky’s boom met bollen en we overschilderden meubeltjes met een laagje Mondriaan.”

Ook de Sterrennacht van Van Gogh, de pijp van Magritte, de smeltende klokken van Dali, de insecten van Fabre en de beelden van Saint Phalle vormden een bron van inspiratie voor de jeugdige kunstenaars. “We kozen voor kunstenaars die ons aanspraken en we hielden rekening met wat de kinderen op deze leeftijd kunnen“, zegt juf Carmen. “Zo hebben we met hun capaciteiten iets moois kunnen maken van deze tentoonstelling.

“We hopen dat klassen van andere scholen naar de expo komen kijken”

De titel ‘Wo/Wandering’ verwijst niet alleen naar de verwondering over de schoonheid van de werken van de kunstenaars, maar ook naar het verwonderd zijn over het eigen kunnen. “Onze leerlingen schrikken soms van wat ze allemaal kunnen, ze merken dat ze meer talent hebben dan ze denken“, weet juf Heidi.

“Ook hebben ze leren werken met materialen die ze niet kennen, ze hebben geleerd dat een balpen niet enkel dient om mee te schrijven maar dat je er ook bic art mee kan creëren, ze hebben geleerd hoe je kunstige drukwerkjes kunt maken met oude elpees…”, gaat juf Carmen verder. “Maar vooral hebben ze leren samenwerken en elkaars talenten leren appreciëren, niet alleen binnen hun eigen klas, maar ook over de klassen heen.”

Kansen voor iedereen

En ook beide juffen hebben elkaar gevonden dankzij dit kunstproject. “Voordien werkten we nog nooit samen, nu klikt het enorm goed tussen ons”, klinkt het in koor. Voor de juffen is de tentoonstelling een uitgelezen kans om de Vlamschool in de Barakken op een positieve manier in de kijker te zetten. “Kinderen komen hier graag naar school. We zijn een school die aan alle kinderen kansen wil geven. Met dit kunstproject kunnen we eens tonen wat de school allemaal doet voor haar leerlingen. We hopen dat klassen van andere scholen naar onze tentoonstelling komen kijken, dat ouders komen kijken, Menenaars… Wat er nadien met de kunstwerken gebeurt? We zullen de geschilderde meubeltjes van Mondriaan opnieuw gebruiken in onze school en een aantal grote groepswerken zal een mooie ereplaats krijgen in de gang“, besluiten beide juffen.

De tentoonstelling loopt van zaterdag 23 juni tot zondag 1 juli in ‘t Schippershof, dat open is van woensdag tot zondag van 14 tot 17.30 uur. Voor klassen en grote groepen is het mogelijk om op afspraak de tentoonstelling te bezichtigen.

(CBM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier