Kulakstudenten oogsten niet alleen succes

Redactie KW

Enkele studenten bio-ingenieur en biologie zijn dit voorjaar aan Kulak gestart met het aanleggen van een kleine moestuin. Woensdag konden zij de eerste ‘vruchten’ van die inspanningen plukken.

De moestuin bevindt zich vlakbij het studentenrestaurant en is 100 vierkante meter groot. Het initiatief kwam Noah Fuhrmann en Quinten Coucke. “Het heeft even geduurd vooraleer het initiatief de goedkeuring kreeg, maar nu staat iedereen met volle overtuiging achter het project”, zeggen de twee studenten.

De studenten zetten dit project op poten omdat ze begaan zijn met het milieu en ze op een ecologische manier groenten willen kweken. “We willen vooral de aandacht leggen op de lokale en de biologische voedselproductie, alles staat in het teken van de korte keten”, geeft Noah mee. “Iedereen gaat er vanuit dat voedsel gewoon op het bord komt, het is goed dat de studenten het omgekeerde zien en dit ook kunnen ervaren in de praktijk.”

Kulakstudenten oogsten niet alleen succes

De eerste oogst is alvast een succes: onder andere snijsla, radijzen, rucola, peulerwtjes, rode bieten en pompoen vormen de eerste oogst. Om de volgende oogst niet te doen mislukken is het belangrijk om één keer per week de moestuin te onderhouden, zegt Noah. “Zelf kom ik bijna elke dag langs om te kijken of alles nog in orde is.” De studenten hebben ook de hulp ingeroepen van Frank, een bio-ingenieur van Leilekkerland in Kortrijk. “Frank is een echte moestuindeskundige en helpt ons waar nodig en geeft natuurlijk ook de nodige tips.”

Wat ze allemaal met de oogst gaan doen weten de studenten nog niet zeker. In eerst instantie gaat de oogst naar de mensen die helpen met de moestuin. “We zijn ook van plan om volgend academiejaar de oogst te gebruiken voor de broodmaaltijden op Kulak (nvdr: dat zijn maaltijden waarbij de opbrengsten aan een goed doel worden geschonken) Daarnaast kunnen we de groentjes uitdelen in de studentenresidenties.”

Ten slotte willen de twee nog kwijt dat de opbrengst van de oogst niet het belangrijkste is, maar dat het groepsgevoel en het leerproces primeert. “Iedere student of professor is dus welkom om zijn groene vingers boven te halen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier