Kouter krijgt kippenhok met zonnepanelen op dak

V.l.n.r. herken je Kris Byttebier, Annelies Desseyn, Laurens Derycke, Ann Holvoet en Patrick Verfailie. © EDB
Redactie KW

Door het indienen van een STEM-klimaatproject krijgt BuSo Kouter Kortrijk het maximum van 5.000 euro. Daarmee zal de school voor bijzonder onderwijs een kippenhok bouwen met zonnepanelen.

STEM is hot dezer dagen”, zegt technisch adviseur en leerkracht Laurens Derycke van Kouter Kortrijk. Met het oog op klimaat en milieu schreven we een STEM-project uit.” In het project Klimax leggen leerlingen visueel uit hoe je van zon, water uit de grond kan krijgen en hoe je uit tuin- en keukenafval weer grondstoffen kan maken. Via zonnepanelen op een kippenhok zal er in Kouter Kortrijk elektriciteit opgewekt worden voor een waterpomp waarmee grondwater uit de grond zal gehaald worden. “Met dat water willen we onze tuin die aangelegd is onderhouden en onze kippen die we zullen houden te drinken geven.”

Kip met vijf tenen

In samenwerking met de stad Kortrijk zal Kouter Kortrijk de bijna uitgestorven Kortrijkse Hoen, die vroeger als ‘La Poule Courtraisienne’ bekend was weer introduceren. “Het is een bijzondere kip met met vijf tenen, en die gekweekt werd voor het vlees en de eieren”, legt Laurens uit.

Leerlingen uit verschillende richtingen van Kouter Kortrijk zullen instaan voor het ontwerp, de bouw en het onderhoud achteraf van het kippenhok. “We proberen met recyclagemateriaal te werken.”

Didactische borden

Binnen de uitvoering van het project zal er een percentage van het geld gespendeerd worden aan de bouw, maar ook aan opleiding van de leerlingen. Zo komen er didactische borden waarop de leerlingen zullen uitleggen hoe alles werkt. “Het is een vrij uitzonderlijk project bij leerlingen uit het buitengewoon onderwijs, die zelf het vak STEM niet krijgen.”

De school heeft twee jaar tijd om het project uit te werken, maar heeft nog meer plannen. Zo zal er ook een kruidentuin aangelegd worden voor de leerlingen van de richting grootkeukenmedewerker. (EDB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier