Kortrijkse Meccano laat kinderen naar hartelust bouwen

De Meccano stimuleert de Kortrijkse kinderen om te spelen in de publieke ruimte. © JVGK
Redactie KW

Deze zomer duikt een levensgrote Meccano op diverse locaties in Kortrijk op. Het spelexperiment stimuleert kinderen én ouders om meer gebruik te maken van de publieke ruimte en hen mee te laten bouwen. “Dat zorgt voor spontane activiteit en ontmoeting en toont hen dat de publieke ruimte er ook is voor allerhande activiteiten rond sport, spel en ontmoeting”, klinkt het.

Het actieplan Kindvriendelijke Stad zet in op de positieve beleving en het promoten van stedelijke publieke ruimte. “Meer gebruik en meer gemengd gebruik van publieke ruimte moet zorgen voor meer ontmoeting, een aangename stadssfeer en een positieve beeldvorming. Ook stimuleert de stad spontane activiteit in publieke ruimte. Inwoners worden bewust gemaakt dat ze kunnen en mogen gebruik maken van Kortrijk voor allerhande activiteiten”, vertelt Seel Seynhaeve van de stad Kortrijk. “Praktisch gezien gebeurt dit door burgerinitiatief te stimuleren of zelf een eerste reeks prikkels aan te reiken via activiteiten én infrastructuur, zoals dit spelexperiment.”

Vanuit fantasie

“Met deze Meccano prikkelen we niet alleen onze kinderen om de publieke ruimte te gebruiken”, zegt schepen van Jeugd Bert Herrewyn. “We komen ook nuttige info te weten over waar we in welke infrastructuur kunnen en misschien wel moeten investeren. Dankzij dit initiatief, dat vooral draait om plezier maken, leren wij welke activiteiten waar het best tot hun recht komen. Actief blijven investeren in publieke voorzieningen en infrastructuur is noodzakelijk om de uitdagingen aan te pakken.”

“Waar en voor hoe lang de Meccano ergens blijft, kan snel veranderen”

De Meccano zelf is volgens de schepen sterk kindgericht en er wordt gebouwd vanuit hun fantasie, zonder begrenzing. “Het is een vernieuwend aanbod en gewoon leuk om te doen.” Kortrijk ging voor het project op zoek naar een externe partner. das Kunst, een cultuureducatieve organisatie die bewust voor een stedelijke context opteert, leert kinderen en jongeren kijken naar en nadenken over hun stad. “Door zélf de publieke ruimte op te zoeken, worden kinderen uit de vaak moeilijk te bereiken kansendoelgroepen al spelend in contact gebracht met beeldende kunst.”

Stad Kortrijk trekt zo’n 5.500 euro uit voor de levensgrote Meccano. Komende zomer is de materiaal gedurende twee periodes in het Kortrijkse te vinden. “De locatie wisselt dagelijks. Waar en voor hoe lang de Meccano ergens blijft, kan snel veranderen“, stelt de schepen nog. “Als blijkt dat een bepaalde spot moeilijker werkt, wordt een andere plek opgezocht. Bij slecht weer zoeken we een alternatieve datum.”

(OV)

De locaties:

zaterdag 1 juli 2017 Het Plein

zondag 2 juli 2017 De Houtmarkt

maandag 3 juli 2017 De V-tex (i.s.m. Buurtwerking en Buurtsport)

dinsdag 4 juli 2017 Het Sint-Amandsplein

woensdag 5 juli 2017 Het Volksplein

donderdag 6 juli 2017 Het Astridpark (i.s.m. de Pretmobiel)

zaterdag 8 juli 2017 Het Kasteelpark in Heule

zaterdag 12 augustus 2017 De Grote Markt

zondag 13 augustus 2017 Disgracht in Bissegem

dinsdag 15 augustus 2017 Boerenhol (i.s.m. wildebras)

woensdag 16 augustus 2017 Het Begijnhofpark

vrijdag 18 augustus 2017 Het Grasplein aan de Tacktoren (i.s.m. Pop-up wijkcentrum)

maandag 28 augustus 2017 Astridpark (i.s.m. Pop-up wijkcentrum)

dinsdag 29 augustus 2017 Van Raemdonckpark (i.s.m. de Pretmobiel)

woensdag 30 augustus 2017 Buda Beach

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier