Kortrijkse jongeren geconfronteerd met armoede in rollenspel

© TV
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

Onder de noemer ‘Nacht zoekt dak” werken twintig jongeren uit het 5de en 6de leerjaar basisonderwijs, 24 uur rond het thema armoede. Ze doen dat met een inleefdag en het rollenspel ‘Nachtopvang’.

‘Nacht zkt dak’ confronteert de jongeren op een speelse manier met de harde leefwereld van daklozen. Zeven meisjes en dertien jongens nemen deel aan de inleef24u. “Daarin zijn ze solidair met armen uit onze regio. We informeren hen daarover met de Panoramareportage ‘Arm Vlaanderen’ rond armoede, acties die ze mogen bedenken, hun mening uiten, gerantsoeneerde maaltijden, een rollenspel en het inleefspel ‘De Nachtopvang’. Met karton bouwen ze een woning voor één nacht. Op die manier maken ze kennis met begrippen als armoede, de vierde wereld en dakloosheid”, duidt Sander Nolf van het organiserend Polyfinario, een forum voor kinderen uit het officieel onderwijs.

“Wij leren kinderen omgaan met vrijheid en zelfstandigheid, leren hen in groepsverband leven zonder de ander volledig te beheersen noch zichzelf te begraven. We leren hen ook inventiviteit, emoties uiten en met iedereen communiceren”, vult Maaike Maes van het Polyfinario-team aan.

“Het volledige programma omvat zich inleven in bestaande situaties” Sander Nolf

Kortrijkse jongeren geconfronteerd met armoede in rollenspel
© TV

“Het rollenspel en inleefspel is gebaseerd op bestaande situaties”, aldus de begeleiders. Zo krijgt Amber (11) de rol van Thabitha. “Zij is 42 jaar en heeft een drankprobleem. Haar zoon komt in aanraking met de politie en het gerecht. Ze is bang dat ze door haar drankprobleemhaar haar zoon zal verliezen. Ze geraakten ook in de armoede. Het zijn bestaande situaties en ik vind dat erg”, aldus Amber.

Matthew (11) kreeg de rol van Nick. “Hij is 44 en heeft zijn vrouw verloren. Door verdriet laat hij zich gaan. Hij wordt ontslagen op zijn werk en vindt de nodige papieren niet. Het gaat van kwaad naar erger. Hij dreigt zijn twaalfjarige dochter Catho te verliezen. Ze zal in een pleeggezin geplaatst worden. Ik vind dat zo erg.Dat zou net hetzelfde zijn als zouden ze mijn zusje plots komen weghalen … “, vertelt Matthew. Net als de andere kinderen mochten ze ook hun personages zelf uitbeelden met een tekening.

https://www.youtube.com/watch?v=B_oMhGYN-ps

Polyfinario vzw organiseert Nacht zkt Dak in samenwerking met en met de steun van HUJO. De inleefdag Nachtopvang had plaats op verplaatsing en in het Vrijzinnig Centrum Mozaïek.

(Foto’s en video Tom Vanderghinste)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier