Kortrijkse eerst AFS-student en nu gastvrouw

Redactie KW

Marie-Anne Markey trok vorig schooljaar naar Turkije met AFS. Dit schooljaar verblijft Christina Lacognata, een Italiaanse AFS-studente, bij Marie-Anne in Kortrijk. “Het is fijn om beide kanten van een uitwisselingsproject te kennen”, vertelt ze.

De 19-jarige Marie-Anne Markey volgde vorig schooljaar het vijfde middelbaar in Turkije. Ze was er AFS-student. “Voor mijn vertrek in september 2013had ik even contact met mijn gastgezin via e-mail. Ik heb ook op voorhand een foto van hen gezien. Op het moment dat de gastgezinnen ons kwamen oppikken aan de luchthaven, had ik wel een beetje stress. Een vrouw met een kind en een man die ik niet herkende, kwamen me ophalen. Die man bleek een vriend van het gezin te zijn die goed Engels sprak. Mijn gastvader wachtte in de auto”, vertel Marie-Anne die toegeeft dat ze helemaal niet voorbereid was op het Turks. “Ik kon enkel ‘hallo’ zeggen”, lacht ze.

Via AFS Turkije leerde Marie-Anne een website kennen om de taal te oefenen. “Met mijn gastgezin kon ik maar een klein beetje Engels spreken, want ze kenden enkel maar de basis van de taal. Pas na drie maanden kon ik een beetje Turks spreken. Na Kerstmis sprak ik de taal vloeiend.”

Turks toneel

Marie-Anne kwam in een doorsnee Turks gezin terecht. Haar beide gastouders werkten en ze had een gastbroer van twaalf jaar. “Het waren moslims, maar ze droegen geen hoofddoek.” Marie-Anne merkt enkele verschillen op met onze westerse cultuur. “De Turken zijn veel warmer en openhartiger. Ze zijn niet zo afstandelijk als wij en staan veel dichter bij elkaar.” Andere verschillen zijn bijvoorbeeld dat de school er om 14.30 uur is afgelopen en dat men ‘s avonds pas om 20 uur eet.

Marie-Anne was er lid van een club die theatervoorstelling maakt. “Heel tof, ik mocht in mei zelfs mee optreden. Ik had een korte tekst van tien zinnetjes in het Turks.” Voorts trok ze samen met een tiental personen naar Izmir, een stad in het westen van Turkije. In totaal verbleven vorig jaar zestig AFS’ers van over de hele wereld in Turkije.

Déjà-vugevoel

Dit jaar woont Christina Lacognata (17) uit Sardinië bij Marie-Anne en haar familie. “Ik herken veel van mezelf in Christina. Af en toe heb ik een déjà-vugevoel. Het is erg fijn om de twee kanten van een uitwisselingsproject mee te maken.”

Christina gaat naar het OLV van Vlaanderen. Marie-Anne volgt de opleiding taal en letterkunde Nederlands-Engels aan de Kulak. Voorlopig spreekt Christina enkel Engels. “Af en toe spreekt ze eens Nederlands.” De meisjes kijken samen naar films en gaan samen sporten. “Ik wil Christina nog meenemen naar Brugge, Parijs, Antwerpen en een pretpark. Met mijn gastgezin in Turkije ben ik een week met vakantie geweest en bezochten we verschillende dorpjes.” Marie-Anne voegt er nog aan toe dat ze heel graag eens terug wil naar haar Turkse gastgezin en vrienden. “We houden contact”, vertelt ze nog.

(EDB, foto EDB)

Lees hierover ook in Krant van West-Vlaanderen, editie Kortrijks Handelsblad van vrijdag 17 oktober.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier