Kortrijk fuift veiliger dankzij 46 nieuwe fuifbuddies

Redactie KW

Het afgelopen jaar volgden 46 enthousiaste Kortrijkse jongeren de opleiding tot fuifbuddie. “Fuiven zijn erg belangrijk voor onze jeugdverenigingen”, benadrukt schepen van Jeugd Bert Herrewyn (SP.A). “Wij willen de fuifbuddies dan ook bedanken voor hun engagement.”

In 2017 werden er in Groot-Kortrijk meer dan 100 fuiven georganiseerd. “Dat is niet enkel om de vrije tijd van onze jongeren te vullen”, vertelt schepen Bert Herrewyn. “Jeugdverenigingen leren door het organiseren van een fuif wat het is om verantwoordelijkheid op te nemen. Bovendien is het een ideale gelegenheid om de kas te spijzen. Kinderen kunnen hierdoor onder meer aan een democratische prijs op kamp, jeugdhuizen kunnen investeren in hun werking.”

JC Tranzit en de dienst preventie sloegen de handen in elkaar en organiseren per jaar twee keer een opleiding tot fuifbuddie, specifiek gericht op het jonge verenigingsleven. Sinds 2013 volgden bijna 200 jongeren de cursus. “Fuiven is samenkomen, genieten van een unieke sfeer en vooral dansen tot in de vroege uurtjes, maar het gaat verder dan dat”, aldus de schepen. “Alles staat of valt met de organisatie. Het samenbrengen van grote groepen mensen brengt sowieso risico’s met zich mee. Wij zijn ons daar als stad van bewust en investeren daarom graag in deze opleiding.”

Samenwerking met security

Onder meer de organisatie van een fuif, het installeren van een Safe Party Zone, de geluidsnormen, het toedienen van eerste hulp, brandpreventie, persoonscontrole en de rook- en alcoholwetgeving komen uitgebreid aan bod. Het volgen van de opleiding zorgt er dan ook voor dat een fuifbuddie alle aspecten van organisatie en veiligheid onder de knie heeft. Daarnaast verloopt ook de samenwerking met stewards en security een pak vlotter.

“Om de jongeren te bedanken voor hun engagement willen we alle deelnemers uitnodigen op een officiële receptie op zaterdag 2 december om 10.30 uur in JC Tranzit aan het Nelson Mandelaplein. Daar krijgen de 46 nieuwe fuifbuddies hun officieel attest vanuit de stad”, zegt schepen Herrewyn nog. “Kortrijk fuift opnieuw een stukje veiliger, mede dankzij hen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier