Kortemark wil boterhammentaks van 1 euro per kind per dag invoeren

Redactie KW

Wie zijn kind naar één van de gemeentelijke basisscholen in groot-Kortemark stuurt en het ook over de middag op school laat blijven, zal vanaf 15 september mogelijk 1 euro per kind per dag moeten betalen.

De gemeenteraad van Kortemark buigt zich maandagavond over het punt, maar het nieuws stond al vermeld in de infobrochure van de gemeenteschool. Tot groot ongenoegen van heel wat ouders, die het allemaal wel érg prijzig vinden. Verwacht wordt dat er vanavond dan ook een hartig woordje over gesproken zal worden. Bij de oppositie slijpen ze alvast hun messen.

150 kinderen over de middag

Concreet zou er per dag per kind 1 euro worden aangerekend voor elk kind dat over de middag op school blijft en voor wie er dus middagtoezicht nodig is. Per gezin ligt het plafond op maximaal 2 euro. Sinds de invoering van de zogeheten boterhammentaks – in 1997 – wordt het middagtoezicht niet meer tot het takenpakket van het onderwijzend personeel gerekend en nemen de gemeentes de kosten daarvoor meestal op zich. Nu er overal bespaard moet worden, veranderen heel wat gemeentes het geweer van schouder, en zo ook dus Kortemark.

Alleen werd er volgens sommige ouders wel erg ruim gerekend: in de basisschool in Kortemark blijven naar verluidt zo’n 150 kinderen over de middag op school. Die zouden door enkele medewerkers van de PWA-dienst worden gesuperviseerd, en zo’n medewerker kost de gemeente een dikke 7 euro per uur.

(FJA)

Lees hierover ook in Krant van West-Vlaanderen, editie De Weekbode Torhout op vrijdag, of dinsdagochtend op KW.be voor het eerste relaas uit de gemeenteraad.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier