Korneel Rabaey gehuldigd als laureaat van de Koninklijke Academie

Korneel Rabaey, 39 uit Koksijde, kreeg zondag de prestigieuze erkenning. © CJ
Redactie KW

Korneel Rabaey (39) geboren Koksijdenaar, heeft zondag de prijs als laureaat van de Koninklijke Academie van België ontvangen. Dat is een buitengewone bekroning voor zijn onderzoekswerk. Het is een erg bijzondere erkenning die je maar één keer kan krijgen.

De 39-jarige Koksijdenaar Korneel Rabaey, studeerde Bio-ingenieur Milieutechnologie aan de UGent. Hierna behaalde aan de UGent zijn doctoraat over zogenaamde microbiële brandstofcellen. Met deze technologie kan men rechtstreeks uit afvalwater en organisch materiaal elektriciteit produceren, maar ook andere processen verkrijgen zoals energie-efficiënte producten van chemicaliën.

Na zijn doctoraat (2005) vertrok hij voor bijna 6 jaar met zijn gezin naar Brisbane in Australië. Daar werkte hij aan het Advanced Water Management Centre ( The University of Queensland) met zijn groep rond elektriciteit als drijver van microbiële processen. In die periode groeide ook de interesse in hoe dergelijke microbiële processen de natuurlijke omgeving beïnvloeden.

Hoogleraar

In 2011 keerde Korneel Rabaey terug naar België, waar hij nu als hoogleraar verbonden is aan het centrum voor Microbiële Ecologie en Technologie. Hij leidt er een groep van 25 predoctorale en postdoctorale onderzoekers en verdiept zich in thema’s zoals fermentatie van nevenstromen, sanitatie van toiletten in ontwikkelingslanden, microbiële conversie van CO2, naar organische producten en efficiënte waterzuivering. Telkenmale gebruikt zijn team elektriciteit als drijver van het proces, dit om het gebruik van chemicaliën te vermijden of te minimaliseren. Dit werk heeft geleid tot een 150-tal publicaties en een reeks internationale keynotes. Korneel Rabaey is momenteel lid van de Jonge Academie, en was tot voor kort president van de internationale Society for Microbial Electro Chemistry and Technology.

(CJK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier