Klooster van Poperinge wordt omgevormd tot schoolgebouw

Redactie KW

Goed nieuws voor basisschool Sint-Franciscus en OLVi in Poperinge: AGION, het Agentschap voor Investeringen in het Onderwijs, heeft de aanvraag tot steun van de Vlaamse Gemeenschap voor de aankoop van de kloostergebouwen in de Bruggestraat goedgekeurd.

De goedkeuring komt er ongeveer een jaar nadat een overeenkomst tussen de vzw Grauwzusters Franciscanessen en de katholieke scholengemeenschappen van Poperinge ondertekend werd. Er werd toen door de zusters meteen ook een overeenkomst voor voorlopige ingebruikname verleend aan de scholen, zodat al een deel van de gebouwen gebruikt kon worden, in afwachting van de goedkeuring van de definitieve overdracht.

Het kloosterpand met tuinen biedt een oppervlakte van 3.750 m². Na grondige renovatiewerken zullen de leerlingen en het personeel er hun intrek kunnen nemen in nieuwe les- , studie-, werk- en verpozingslokalen. De catering van het internaat wordt geoptimaliseerd. Een gemeenschappelijke bouwcommissie kwam al enkele keren samen.

Beschermd gebouw

Bij de aanpassingswerken zullen de scholen en de architecten rekening moeten houden met het feit dat de gebouwen in 1987 beschermd werden als monument. De laatste zusters verlieten de kloostergebouwen in 2014, na 600 jaar aanwezigheid in Poperinge.

(FJA – Foto Google Maps)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier