Kleuterschool Watervalstraat in Ardooie stopt na ruim halve eeuw

(Foto JCR) © (Foto JCR)
Redactie KW

De kleuterschool De Boomgaard in de Watervalstraat, een afdeling van de vrije basisschool Arkorum 14 De Boomgaard in de Blekerijstraat, wordt na meer dan 50 jaar definitief opgedoekt. Voor de juffen Greta Bonny en Hilde Van Bruwaene, vele jaren de ‘huismoeders’ van het kleuterschooltje, toch een emotioneel afscheid.

De kleuterschool in de Watervalstraat werd in 1964 opgericht door de Zusters Heilige Kindsheid als tweede vestigingsplaats van de vrije basisschool De Boomgraad in de Blekerijstraat. “Toen woonden er op die wijk erg veel jonge gezinnen met kinderen”, verduidelijkt directrice Gerda Willemyns, die ondertussen al dertien jaar aan het roer staat van beide afdelingen.

“De twee vestigingen van onze school tellen nu in totaal 332 leerlingen, waarvan 133 kleuters. Slechts 21 van die 133 kleuters gaan naar de Watervalstraat. Je moet 20 kinderen hebben om als school te kunnen blijven bestaan. Halen we die 20 nog in de toekomst? Niemand die het weet. Eén zaak staat vast: het aantal kleuters kende de laatste vijf à tien jaar ups en downs. Vijf jaar geleden telden we er nog een 35-tal kleuters.”

Twee leerkrachten

In de kleuterschool in de Watervalstraat werken twee leerkrachten: Greta Bonny en Hilde Van Bruwaene. “Al is er met 21 kleuters slechts één kleuterleidster nodig, Omwille van de veiligheid werken er toch één voltijdse, één deeltijdse kleuterjuf en een kinderverzorgster voor een elftal uren. Ook een kleine school moet onderhouden worden en daar zorgde een poetsvrouw voor. Een zware financiële investering voor onze school.”

“Beide leerkrachten van de Watervalstraat deden hun werk echter met hart en ziel en ik zou ze gerust de ‘huismoeders’ van het kleuterschooltje durven noemen. Hun taak bleef niet beperkt tot lesgeven: ze stonden in voor het toezicht, voor de refter… In de Watervalstraat kwamen ook kleuters wiens ouders kozen voor een kleine school. Het waren soms kleuters die een beetje meer zorg nodig hadden. Ook dat konden ze aan.”

De Zusters Heilige Kindsheid beslisten een jaar geleden om de school eind dit schooljaar te sluiten. “Het voorbije jaar werden er enkele integratieactiviteiten in de vorm van spelletjesnamiddagen georganiseerd om de kleuters van de Watervalstraat te laten wennen aan een grote schoolomgeving. De gebouwen, eigendom van het klooster, zullen verkocht worden.”

Voor kleuterjuffen Greta Bonny en Hilde Van Bruwaene wordt dit afscheid vrij emotioneel. “Greta werkt hier al bijna haar hele loopbaan en zal op 1 september het team van de Blekerijstraat versterken, Hilde Van Bruwaene begon haar loopbaan in de Watervalstraat en gaat er nu ook met pensioen. Voor mij heeft het opdoeken van de school in de Watervalstraat een dubbel gevoel: blij omdat de sluiting een logische beslissing is, emotioneel omdat het daar stopt.”

Afscheid

Vandaag vrijdag 22 juni organiseert de directie van De Boomgaard met een werkgroep van een drietal moeders van kleuters uit de Watervalstraat een afscheid voor alle kinderen. “In de voormiddag gaan alle kleuters van de Blekerijstraat naar het schooltje in de Watervalstraat waar ze samen cupcakes zullen bakken, kastanjes aan elkaar rijgen en volksspelen doen.”

“Het opdoeken van de Watervalstraat is logisch, maar tegelijk erg emotioneel”

“Op de middag kunnen ze frietjes eten van de frietmobiel. Daarna gaan de kleuters van de Blekerijstraat met de bus terug naar hun school en de kleuters van de Watervalstraat doen dat met de huifkar waarmee de opa van één van de kleuters rijdt. In de namiddag is er een theatervoorstelling voor alle kleuters. Vanaf 17 uur is er dan in de Watervalstraat een gezellig samenzijn voor de kleuters, ouders, vrienden en sympathisanten.”

(IB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier