Kinderopvang wordt duurder in Heuvelland

Redactie KW

Op de gemeenteraad van Heuvelland werd het nieuwe reglement voor de buitenschoolse kinderopvang goedgekeurd. De prijs stijgt van 0,75 euro per half uur tot 1,10 euro per half uur.

Schepen Hilde Stragier (Gemeentebelangen) wees erop dat het reglement in zeven jaar niet veranderd werd. “We hebben uitvoerig overleg gepleegd met alle betrokkenen. Er komen geen wijzigingen in de uren, maar wel in de prijzen. Daarbij hebben we ook gekeken naar de tarieven van de omliggende gemeenten. Het tarief van 0,75 euro per half uur gaat naar 0,55 euro per begonnen kwartier. Voor opvang vóór 7.30 uur en na 18 uur bedraagt het tarief voortaan 1,10 euro per begonnen kwartier. Er zal voortaan geen opvang meer zijn in de vakantie, feestdagen, weekends en andere dagen waarop er geen school is. Om de ouders goed te informeren hebben we een speciale folder gemaakt met het nieuwe reglement.”

Geen aangepast tarief voor gezinnen met twee of drie kinderen?

Zoals verwacht kwam er nogal wat kritiek vanuit de oppositie. CD&V-raadslid Nicole Demuynck vroeg of er een aangepast tarief komt voor het tweede en derde kind uit hetzelfde gezin. “Nee”, antwoordde schepen Hilde Stragier. “Maar onze tarieven zijn ook niet extreem hoog.”

“We hadden zelf een lagere prijs voorgesteld, maar tot onze verbazing wilden de scholen zelf een hoger tarief”, kwam burgemeester Marc Lewyllie (Gemeentebelangen) tussen. “Het zijn ook niet de scholen die moeten betalen, maar wel de ouders”, merkte Carla Cardinael (CD&V) op.

“Dienstverlening er nog maar eens op achteruit”

Geert Vandewynckel (HEUVELLAND) vond het jammer dat de dienstverlening in Heuvelland er nog maar eens op achteruit gaat. “Vooral omdat net de doelgroep getroffen wordt die we naar onze gemeente willen lokken”, aldus Geert Vandewynckel. “Ik heb uitgerekend dat een gezin met drie jonge kinderen dat een beroep doet op de buitenschoolse kinderopvang één voor en één na school 20 euro per week meer moet betalen. Het moet toch voor iedereen betaalbaar blijven.”

Het nieuwe reglement gaat in vanaf 1 september 2014. Na één trimester komt er een evaluatie.

(TOGH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier