Kinderen uit de Damiaanschool in Kortrijk denken na over droommachine

De kinderen van het vierde leerjaar knutselden al een voorstel voor een droommachine in elkaar. © EDB
Redactie KW

In het kader van MyMachine, een initiatief rond het maakproces van droommachines, waar er samengewerkt wordt tussen het lager, het secundair en het hoger onderwijs, dachten de kinderen van het vierde leerjaar van de Damiaanschool in Kortrijk na over wat hun droommachine zou kunnen zijn.

Onder impuls van het initiatief MyMachine geven 300 kinderen aan hogeschoolstudenten de opdracht om hun droommachine te ontwerpen. Jongeren uit het middelbaar onderwijs zorgen voor de praktische uitwerking van de machines. Er wordt door de verschillende onderwijsniveaus gewerkt aan de droommachines gedurende één school- of academiejaar.

Oplossing voor een probleem

In West-Vlaanderen waren de kinderen van het vierde leerjaar van de Damiaanschool vandaag de eersten die nadachten over hun droommachine. Morgen is het zesde leerjaar van de Ginsteschool in Oostrozebeke en maandag het vierde leerjaar van de Sint-Jansschool aan de beurt. “Deze morgen dachten de kinderen na over wat er leuk en niet leuk is rond de thema’s klimaat en dromen”, vertelt juf Annelies Six. “Dan gingen we in op wat er niet of minder leuk is en werd er omschreven wat de problemen dan zijn. Er werd nagedacht over een machine die voor die geschetste problemen een oplossing zou kunnen bieden.”

Nadat alle voorstellen voorgesteld werden, kon er gestemd worden over de beste voorstellen. Met de drie populairste voorstellen trokken de mensen van MyMachine naar de hogeschool, waar samen met de leerkrachten en een jury beslist zal worden welke machine kan gemaakt worden. Studenten van Howest zullen hiervan een maquette maken die zal uitgewerkt worden door leerlingen van PTI Kortrijk.

Een cocon, een EHBO-robot of een antiverveelmachine

Eén van de drie voorstellen van de Damiaanschool is een cocon om in de bomen te hangen. “Dan ben je gecamoufleerd en ben je dichter bij de natuur”, luidt het. Er wordt ook een EHBO-robot voorgesteld die overal tussen kan en kan rondrijden op de speelplaats. “Veel kindjes bezeren zich en als alle EHBO-materiaal dicht bij de hand is, is het gemakkelijker om verzorging toe te dienen.” Het laatste voorstel die meekomt uit Kortrijk is een antiverveelmachine, met allerlei dingen om je niet meer te vervelen als je lang in de auto moet zitten. Nadat de drie voorstellen gekozen waren, knutselden de kinderen al zelf om één van de machines te helpen uitwerken.

(EDB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier