Kinderen programmeren Lego robots in K

Tim Vandendriessche en Rik Hostyn, leerkrachten van Vives, proberen samen met de kinderen de baan uit. (Foto EDB)
Redactie KW

Zaterdagnamiddag 10 mei kwamen meer dan 50 kinderen naar K in Kortrijk om samen Lego robots te programmeren. De kinderen van wie hun robot klaar was, konden een race tegen elkaar afleggen.

Bij CoderDojo leren 7 tot 18 jarigen alles over websites, games, apps en software en gaan ze er zelf mee aan de slag. Een Dojo (= een workshop) wordt volledig door vrijwilligers voorbereid en gegeven. In Vlaanderen zijn er al 30 clubs, en het aantal groeit snel. In de Kortrijkse club komen maandelijks 40 kinderen die van computers, games en programmeren houden. Ze maken vooral spelletjes en verhaaltjes met Scratch. “We houden het toegankelijk voor iedereen, de ouders moeten niet zelf een computer hebben.” De club zoekt nog altijd coaches, die vrijwillig hun IT-passie willen delen met kinderen en jongeren.

Vrijwillige coaches

Coach Kurt Malbrancke uit Kortrijk is student toegepaste informatica aan KUL en is bij CoderDojo ook vrijwillig coach. “Scratch kan je kort omschrijven als puzzelend programmeren”, legt hij uit. “In het begin zijn de kinderen die naar de club komen een beetje onzeker, maar na 2 à 3 keer, werken ze al redelijk zelfstandig.”

Zaterdag konden kinderen inschrijven voor een sessie van 2 uren, waar ze voor de eerste keer Lego robots leerden programmeren. “het is geen standaard thema, want robots zijn tamelijk duur”, luidt het bij de club. Voor de Dojo in K steunde Vives Kortrijk door het leveren van materiaal. Het was een enorm succes.

Tim Vandendriessche uit Kortrijk en Rik Hostyn uit Zwevegem geven beiden les in Vives en hielpen de club in Kortrijk opstarten. “We vinden het belangrijk om de kinderen van jongs af aan te leren programmeren. In de CoderDojo club gebeurt dit niet op een schoolse manier. Met spelletjes zijn ze hiervoor natuurlijk erg gemotiveerd.”

Eén van de weinige vrouwelijke coaches is Caroline Degryse uit Kortrijk. Doordat haar kinderen van 8 en 10 jaar kwamen naar de club, is ze zelf beginnen coachen. Ze coacht ook in Roeselare. Caroline werkt als consultant bij RealDolmen. Een collega bracht haar in contact met de club.

Een schot in de roos

Lut Desmet uit Kortrijk schreef voor de eerste keer haar kinderen Renz (9) en Sien (8) in voor RobotDojo. “Het is onmiddellijk een schot in de roos”, beweert ze. Renz is altijd met lego bezig, en hij slaagt er al in om de tandwielen te laten draaien, maar dit programmeren van die Lego robots overtreft alles!” Ook Lut is gebeten door al wat techniek is. Ze overweegt om haar kinderen in te schrijven in de CoderDojo van Kortrijk.

(EDB -foto EDB/video MV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier