Kennis en gebruik van dialect bij jongeren gaat achteruit

27/04/16 om 16:08 - Bijgewerkt om 16:11

Dat blijkt uit een dialectonderzoek van Hogeschool Vives campus Tielt. In dit enquête-onderzoek werden sociologische factoren zoals leeftijd, geslacht of opleidingsniveau gekoppeld aan dialectgebruik en -kennis. Ook de impact van de regio's West- en Oost-Vlaanderen op taalvariatie en -attitude werden in kaart gebracht. Ongeveer 2640 mensen namen deel aan deze mondelinge steekproef.

De eerstejaarsstudenten lerarenopleiding kleuter- en lager onderwijs van VIVES campus Tielt zijn met een gestandaardiseerde enquête op pad gegaan om mondelinge enquêtes af te nemen. Ook heel wat middelbare scholieren uit verschillende regio's in West- en Oost-Vlaanderen werkten mee om dit onderzoek te realiseren. Voorafgaand aan de enquêtering hadden de leerlingen een videoles gekregen over dialectologie. Via het systeem van de 'omgedraaide klas' bekeken de leerlingen een instructievideo over de aanpak van interviews in ...

Verder lezen?

Lees elke maand gratis 4 artikelen

Ik registreer mij Ik ben al geregistreerd
of

KW-abonnees hebben onbeperkt toegang tot alle artikelen van KW

Ik neem een abonnement Ik ben al abonnee

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!