Karel Cappelle is terug van driewekelijks avontuur in Rwanda

Karel Cappelle is na drie weken Rwanda terug in België, een onvergetelijke ervaring rijker. © Foto Stefaan Beel
Redactie KW

Karel Cappelle is na drie weken avontuur in Rwanda terug in het land. De Chiroleider hielp binnen de organisatie Fimcap mee met enkele projecten in het zuiden van het Afrikaanse land. Twee dagen na zijn thuiskomst vertrok hij alweer op kamp met Chiro Jooniek.

Fimcap, de koepelorganisatie voor katholieke parochiale verenigingen, organiseert om de drie jaar een kamp in een land dat zich nog volop aan het ontwikkelen is. Ruim zestig jongeren van over de hele wereld, waaronder vijf Vlamingen, namen van 18 juli tot en met 4 augustus deel aan het kamp dat dit jaar in Rwanda plaats vond. “Een unieke ervaring. Ik raad jongeren aan om in de toekomst ook deel te nemen aan het Fimcapkamp”, aldus Oostnieuwkerkenaar Karel Cappelle.

Tijdens de eerste vier dagen in de Rwandese hoofdstad Kigali maakten de deelnemende jongeren kennis met elkaar en leerden ze via luistersessies het land en haar problemen kennen. Karel en co bezochten er onder andere het plaatselijke museum over genocide. De Umuganda’s maakten echter het meeste indruk op de 21-jarige chiroleider. “Schitterend hoe de hele bevolking op een bepaald ogenblik samenwerkt om iets te realiseren”, vindt Karel die onder andere hielp bij de aanleg van een voetbalveld.

Vier groepen

Na de kennismakingsdagen in Kigali werden de deelnemers aan het kamp verdeeld in vier groepen. Iedere groep werkte een project uit op een verschillende plaats binnen de landsgrenzen. Karel werd ondergebracht bij een gastgezin in het zuiden van Rwanda. Binnen het Gisagara District hielp hij met de bouw van twee grote watertanks. Tijdens het regenseizoen dienen de tanken om water op te slaan als voorbereiding op de droge periodes. Daarnaast hielp Karel bij het aanleggen van cilindervormige tuintjes waar Rwandezen hun groenten kunnen kweken. “Ondanks de taalbarrière en de cultuurverschillen tussen de verschillende deelnemers slaagden we er toch in om mooie zaken te verwezenlijken tijdens het kamp”, aldus de avonturier.

Sinds vorige week donderdagnacht is Karel terug thuis. Hij blikt heel tevreden terug op het avontuur van de afgelopen weken. In Rwanda leerde hij heel wat nieuwe mensen en culturen kennen en hij werd goed ontvangen binnen het gastgezin. “Na drie weken lekker, maar heel eenzijdig eten zie ik wel enorm uit naar mijn eerste Belgische frieten”. Ondertussen is Karel al weer vertrokken. Samen met Chiro Jooniek is hij op kamp.

(BF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier