Kaat Cappelle schreef masterproef over strafrecht in Ieper in 18e eeuw

Kaat Cappelle in haar studio in Gent. (Foto DFM)
Redactie KW

Kaat Cappelle (24) gaf vrijdag een lezing in het Ieperse stadsarchief over haar masterpaper. Die gaat over het strafrecht in de kasselrij Ieper in de 18e eeuw.

“Op mijn twaalfde wilde ik al advocaat worden. Ik denk dat dat toen kwam doordat mijn voornaam rijmt met het woord advocaat”, lacht Kaat.

Kaat is afkomstig uit Zonnebeke, maar woont intussen in Gent, waar ze verder studeert. “Heel wat mensen zeiden me dat ik advocaat moest worden omdat ik het makkelijk kan uitleggen en altijd mijn gelijk wil halen.”

Haar masterproef handelt over het strafrecht in Ieper in de 18e eeuw. “Ik heb een kwantitatief onderzoek gemaakt van criminele sententies, dat zijn vonnissen van strafrechters. Die vonnissen zijn van rechtszaken uit de 18e eeuw in de kasselrij Ieper, het ruim plattelandsdistrict rond Ieper en Roeselare. In die eeuw begint de Verlichting, waardoor de straffen minder wreed en extreem werden en het strafrecht wat menselijker werd. In mijn masterpaper bespreek ik vonnissen en vertel ik kort wat het misdrijf was, wat de procedure was en welke straf er werd gegeven. Ik onderzoek ook de strafuitvoering, zo wordt bijvoorbeeld bij de doodstraf verteld waar die werd uitgevoerd. Meestal was dat op de Grote Markt in Ieper. Maar veroordeelden werden ook vaak verbannen, gegeseld of geradbraakt.”

Vrijdag vond een lezing plaats in zaal Alfa en Omga in het archief in Ieper.

(DF)

Meer in Krant van West-Vlaanderen, editie Het Wekelijks Nieuws West van 28 februari.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier