Juf van basisschool Hooglede wint wedstrijd Bee-Bot

Juf Heide Bossier (rechts achteraan) en directeur Annick Cornette (links) samen met de kinderen van de derde kleuterklas die de Bee-Bot bijtjes en een mat presenteren. © JT
Redactie KW

De Nederlandse firma Bee-Bot schreef een wedstrijd uit waarin het alle leerkrachten van het kleuteronderwijs uitdaagde om een mat te ontwerpen voor de Bee-Bot, een robot in de vorm van een bij. Heide Bossier (39) van de Gemeentelijke basisschool nam deel en won met haar ontwerp van de kleuterklas.

Bee-Bot, een robot in de vorm van een bij, maakt meer en meer zijn intrede in de kleuterklassen overal in Vlaanderen. De kleuters kunnen deze bij programmeren en hem zo van de ene plaats naar de andere brengen op de speciaal daarvoor voorziene matten. Dergelijke matten bestaan in alle kleuren, vormen en thema’s en sinds kort is ook het thema kleuterklas erbij, met dank aan juf Heide.

“Ik sta al een twaalftal jaar voor de klas in het derde kleuter”, opent juf Heide. “Wij werken al een aantal jaren met de Bee-Bots. Het is een handig instrument voor onze kleinsten. Ze leren namelijk programmeren. Zo’n Bee-Bot kan vooruit, draaien en naar links of rechts. De Bee-Bot wordt op een mat gelegd en dan krijgen de kinderen een opdracht. Bijvoorbeeld: breng de Bee-Bot van de poppenhoek naar de winkel. Dan moeten de kinderen kijken welke stappen ze hiervoor moeten uitvoeren en vervolgens programmeren ze de Bee-Bot. Op deze manier leren ze logisch nadenken. Het is een interactief hulpmiddel dat ook gebruikt kan worden om leerstof in te oefenen. Zo werken we ook met vormen en letters. Onze kindjes moeten dan bijvoorbeeld het woord ‘man’ samenstellen met behulp van de bij.”

Hoewel de Bee-Bot een prima middel is om de kinderen enerzijds te boeien en anderzijds een aantal vaardigheden bij te scherpen, is het ook verre van goedkoop. “Onze school had al Bee-Bot Klassenbundels in huis, een set van zes Bee-Bots. Zo’n set kost toch al gauw meer dan 400 euro. Dankzij het winnen van deze wedstrijd krijgen we er nog een gratis Bee-Bot bovenop. Verder wordt mijn mat ook gratis geleverd. De mat is bovendien ook in beperkte oplage te koop op de website van de firma. Helaas verdien ik daar zelf niks aan”, lacht Heide.

(JT – foto JT)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier