Juf Annemie neemt afscheid van Vrije Centrumschool Marke

Magda Vanhoutte pionierde als zorgcoördinator. © EDB
Redactie KW

Zorgcoördinator Annemie Vanhoutte uit Brugge gaat met pensioen. Stilzitten zal ze nog niet.

Annemie Vanhoutte (60) startte in 1977 in het lager onderwijs. “Ik was toen twintig jaar en begon met interimopdrachten. Na ruim een jaar kon ik starten in De Stap in Lauwe waar ik het vijfde leerjaar kon geven. Dat deed ik 26 jaar lang.” Annemie volgde haar diploma hoger opvoedkundige studies (DOS) en volgde ook nog de voortgezette opleiding tot zorgcoördinator. “Na drie jaar DOS was dit nog twee jaar in Brugge.”

Veel bijscholing

“Ik had niet direct de ambitie om directeur te worden, maar wou wel meedenken over de school en over het beleid. Ik kon veel bijscholing volgen en kon altijd op zoek gaan naar nieuwe ideeën met anderen die ook vooruit wilden.” Op het moment dat Annemie afgestudeerd was, is de nieuwe job van zorgcoördinator ontstaan. “Toen kwam er in Marke een plaats vrij en ik kon hier starten in september 2005. Het was een voltijdse job, dus kon ik echt iets uitwerken. In het begin was het nog niet zo duidelijk wat de taken van een zorgcoördinator waren.”

Annemie kon het leerlingvolgsysteem in de Vrije Centrumschool uitwerken, waardoor ze ook mee kon nadenken over wat goed is voor de leerlingen.

“Ik liet leerkrachten wel beseffen dat zijn nog steeds de eerste zorgverstrekker zijn”

Zorg

Nu is heel het systeem van de zorg op school onderbouwd. “Ik kon het zorgcontinuüm en het handelsgericht werken helpen uitbouwen in de school. Ik liet wel de leerkrachten beseffen dat zij nog altijd de eerste zorgverstrekker zijn. Aan de hand van testen en observaties kijken we welke kinderen er nood aan hebben. Pas dan komt de externe hulp indien nodig.”

Annemie startte ook het kinderparlement op op school. Ze gaf over de middag lessen sociale vaardigheden en andere vrijblijvende activiteiten zoals loopwedstrijden, voetbalwedstrijden en VCSM got’s talent. In haar lokaal die ze structureel uitbouwde met materialen, spellen, gegevens rond leerstoornissen en een aparte afdeling voor het kleuter, bracht ze ook een doezelplekje aan, waar kinderen terecht kunnen als ze problemen hebben. “Hier kunnen individuele gesprekken afgeschermd plaatsvinden. De kinderen voelen zich daar veilig. Er kan ook gewerkt worden rond rouwen en kinderen van gescheiden ouders die willen praten kunnen er ook terecht.”

Veel interesses

Annemie die in Brugge woont heeft al verschillende ideeën wat ze kan doen. “Ik zou verder nog iets doen rond psychologie en opnieuw willen Engels volgen. Yoga, lezen, naaien en mode vind ik ook leuk om mee bezig te zijn. Ik ben in een wandelclub en ga elke week ongeveer 15 km wandelen. Wekelijks stap ik met een buurvrouw ook 8 km rond Brugge. Dat is ontspannend.”

Psychologe Wendy Mullie zal Annemies job op school in Marke overnemen.

(ED)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier