Juf Ann-Sofie verlaat VBS Spes Nostra

Ann-Sofie Decoutere: "Ik werkte 17 jaar heel graag in VBS Spes Nostra maar ik heb zin in een nieuwe uitdaging." © NOM
Redactie KW

De juf neemt op provinciaal niveau een nieuwe functie op in het katholiek onderwijs en wordt scholenbegeleider in de Brugse regio.

Ann-Sofie Decoutere verlaat volgend schooljaar, na 17 jaar, VBS Spes Nostra in de Schoolstraat om op provinciaal niveau een nieuwe functie op te nemen in het katholiek onderwijs. Ze wordt aldus scholenbegeleider of -coach bij de diocesane pedagogische begeleidingsdienst van het bisdom Brugge, gevestigd in de vroegere Sint-Pietersabdij in Steenbrugge. “Ik heb mijn werk altijd graag gedaan maar ik zie dit als een nieuwe uitdaging”, zegt ze.

“Ik verlaat een heel leuk team van collega’s die vrienden waren. Ik zie mijn nieuwe taak ook niet als een eindpunt”

Ann-Sofie woont nu in De Nieuwe Vierschaar in Sente (Kuurne) maar groeide op in de Sint-Katharinastraat in Heule. Vader Dirk was leraar en vakbegeleider scheikunde aan Sint-Jozef in Kortrijk, moeder Katrien Vandenhende heeft zopas haar laatste werkdag achter de rug in de kleuteropvang op Fatima. Ze is getrouwd met Cies Vanneste, ingenieur-productontwerper en is moeder van drie dochters: Noor (13), Nel (12) en Miep (8).

Als kind wist Ann-Sofie al dat ze in Heule zou deelnemen aan de verkiezing van Tineke van Heule en in 1996 veroverde ook het felbegeerde lint. Het is zelfs deels aan juryvoorzitster Margriet Hermans te danken dat ze voor onderwijsstudies gekozen heeft. “Tijdens de proeven moesten we iets doen met sprookjes. Margriet Hermans zei mij na afloop dat ik een ideale kleuterleidster zou zijn… Ik dacht helemaal niet aan onderwijs, hoewel mijn vader leraar was. Ik wist niet wat ik wilde doen en dacht eerder aan geschiedenis of journalistiek of zelfs toneel, want ik heb conservatorium gevolgd. Ik heb dan toch voor de lerarenopleiding in Torhout gekozen en ik heb er nooit spijt van gehad. Het is zo divers. Alles vernieuwt ook voortdurend.”

Vacature

Afgestudeerd in 2000 kon Ann-Sophie deeltijds aan de slag in het zesde leerjaar in VBS Spes Nostra in de Schoolstraat, toen nog de Broederschool. Deeltijds gaf ze in Pius X in Kortrijk Nederlands aan anderstalige nieuwkomers. Daarna stond ze in de Schoolstraat voor alle leerjaren behalve het eerste en het derde. In 2012, bij herstructurering volgde Ann-Sofie dan in Vives een opleiding ‘zorgverbreding’ en sindsdien werd ze zorgcoördinator voor de drie hoogste leerjaren.

“Kunnen leerlingen met specifieke onderwijsbehoeften in het gewoon onderwijs terecht in plaats van het buitengewoon onderwijs?”

“Het is niet dat ik er allang mee bezig was om te veranderen” zegt Ann-Sofie. “Pas na de paasvakantie merkte ik de vacature op maar dacht eerst dat alleen directies in aanmerking kwamen. Toen Alain Seynhaeve – onze vroegere directeur die nu ook bij de diocesane begeleidingsdienst werkt – de omschrijving toelichtte, zag ik het zitten. Ik zie het als een positieve keuze. Ik deed mijn werk hier graag maar ik wil niet wachten tot ik het beu ben en het dan een negatieve keuze zou worden. Ik wil hier weggaan met goede herinneringen.”

M-decreet en ZILL

De nieuwe baan van Ann-Sofie Decoutere is tweeledig. Enerzijds is er het helpen toepassen op provinciaal niveau van het M-decreet – van kleuter tot middelbaar – en anderzijds wordt ze scholenbegeleider in de regio Brugge. Ann-Sofie: “Het M-decreet gaat het om maatregelen (vandaar M, red.) voor leerlingen met specifieke onderwijsbehoeften. Men spreekt ook van ‘inclusief onderwijs’. Kunnen leerlingen in het gewoon onderwijs terecht in plaats van het buitengewoon onderwijs? Maar niet koste wat het kost. Het is een verhaal van dialoog en het buitengewoon onderwijs zal ook blijven.”

Het tweede gedeelte van haar taak slaat op het voorbereiden van twee Brugse schoolgemeenschappen op het nieuwe leerplanconcept dat vanaf 1 september 2018 de huidige leerplannen voor het basisonderwijs zal vervangen. De naam is ZILL en dat staat voor ‘Zin in Leren, zin in Leven’. Ann-Sofie: “De grenzen tussen vakken zullen vervagen. De vraag is hoe we het kind aanzetten tot leren. De nadruk ligt meer op kunnen dan op kennen en de school moet meer afgestemd zijn op de maatschappij. Let wel: in dit alles word ik ‘coach’, geen ‘inspectrice’. Ik heb geen mandaat om iemand op de vingers te tikken.”

Geen eindpunt

Ann-Sofie zegt dat ze met een positief gevoel Heule verlaat: “Ik verlaat een heel leuk team van collega’s die vrienden waren. Ik zie mijn nieuwe taak ook niet als een eindpunt. Ik ben nieuwsgierig van aard en sta open voor nieuwe dingen.”

(NOM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier