Josephine (23) is zot van kinderen, al zijn het niet de hare

Josephine Baele met nichtje Madeleine en neeftje Maurice. © EDB
Redactie KW

De dagen van Josephine Baele vliegen voorbij. Ze werkt als kleuterleidster, verzorgt de naschoolse opvang in een gezin en is in bijberoep verantwoordelijke voor een kinderoppasdienst. Daar komt binnen drie maanden nog eens haar huwelijk bovenop.

Josephine Baele (23) is verloofd met Clément Sabbe. Het koppel dat binnen drie maanden trouwt woont samen in Bellegem. Josephine groeide op in Kortrijk. Tot aan de paasvakantie kon de Bellegemse werken als kleuterjuf in Lauwe. Naast haar job verzorgt Josephine ook nog de naschoolse kinderopvang bij een familie in Zwevegem.

“Ik was er vorig jaar op woensdag en nu ga ik drie dagen de kindjes van school halen en zorg ik ‘s avonds voor hen.” In het najaar startte Josephine bovendien ook nog met de coördinatie van een kinderoppasdienst. In het beetje vrije tijd dat er nog overblijft, probeert ze te sporten.

Zelf heeft Josephine al veel ervaring met babysitten. Toen ze een vacature zag voor een verantwoordelijke van babysitdienst Nanny Nina voor Kortrijk en de ruime regio waagde ze haar kans. Ze is de tussenpersoon tussen de oppas en de ouders. “Bij het kennismakingsgesprek met nieuwe oppassers voel ik aan of er bijsturing nodig is en geef ik tips”, zegt ze.

Altijd op zoek

“Mijn kinderoppassers zijn achttien jaar en ouder. Het zijn een voor een mensen met veel ervaring. De bedragen die de ouders betalen liggen tussen de vijf en de tien euro per uur, volgens de leeftijd van de oppasser. Als ouder krijg je wel zeker kwaliteit en kan je dus volledig op je gemak zijn.”

Ouders die willen gebruik maken van een oppasser nemen een abonnement. “Ze kunnen ook eenmalig van de oppasdienst gebruik maken, dan betalen ze wel 17,99 euro maar ze zijn uit de nood geholpen. We helpen ouders ook zoeken naar naschoolse opvang, dat is een hype geworden: de mensen willen dat hun kinderen na schooltijd naar huis kunnen en op hun gemak nog wat thuis kunnen spelen, zodat ze niet meer zo lang op school moeten blijven.”

Sinds Josephine begon kon ze al zeker vijftig oppasafspraken regelen. “Studenten van minimum 18 jaar die nog wat tijd over hebben, kunnen zich altijd melden. Ook voor oppas overdag – als er bijvoorbeeld een kindje ziek is – zoek ik nog mensen en wie zich soms kan vrijmaken vanaf 15 of 16 uur is zeker ook welkom. De oppassers mogen echter niet uitkeringsgerechtigd zijn.”

Drie leerkrachten

Zelf gaat ze ook vaak thuiswachten. “Op familiefeesten ben ik altijd diegene die als eerste met de kindjes ga spelen. Mijn keuze om kleuterjuf te worden, was dan ook evident. Ook mijn mama is kleuterjuf. Mijn tweelingzus is leerkracht in het secundair en mijn oudere zus geeft les in het lager. Van de vier kinderen zijn we met drie leerkracht geworden”, glimlacht ze. Josephine heeft zelf nog geen kinderen maar is wel al tante van drie. “Ik kom er ook vaak babysitten en we springen vaak binnen. We hebben dus al verschillende kindjes om graag te zien. We zijn nog jong. Onze tijd komt nog wel.” (EDB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier