Jongetje (6) uit Knokke met zeldzame afwijking gaat voor de eerste keer naar school

Briek leert stappen in een robotpak. © MM
Redactie KW

Briek Torresan (6) beleefde vanmorgen zijn vuurdoop in een nieuwe schoolomgeving. Het jongetje uit Knokke begint aan zijn eerste officiële schooldag in ‘Het Noordveld’ in Brugge. Briek, die aan een zeldzame afwijking lijdt, zal er een aangepast programma volgen. Tweemaal per week blijft hij zijn therapie met het robotpak afwerken in Antwerpen.

De voorbije jaren was de goedlachse Briek één van de vijftien kinderen die een plaats kreeg in Het Vlot in Knokke. In het therapeutisch dagverblijf kreeg hij dagopvang aangevuld met ontwikkelingsstimulatie. Een noodzakelijk iets in het geval van de kleuter. Het verhaal van Briek is ondertussen dan ook algemeen bekend. Door een foutje bij de celdeling als embryo kan de zesjarige niet praten, amper stappen en kampt hij met een mentale achterstand door de specifieke afwijking aan zijn twintigste chromosoom. Voor zover bekend is hij de enige ter wereld met de specifieke afwijking. In het dagverblijf vonden ze Briek klaar voor een volgende stap. 1 september 2017 wordt voor eeuwig de dag waarop het jongetje voor het eerst écht naar school gaat. “Al is de opleiding in het Noordveld (de school waar hij naartoe gaat, red.) natuurlijk niet te vergelijken met het normaal onderwijs. Daar wordt gewerkt met niveaus en zijn ze gespecialiseerd in het begeleiden van kinderen met een achterstand”, zegt mama Elke De Bree.

Nerveus

Ook voor de mama wordt het vandaag een spannende dag. Al de hele week is ze druk in de weer met de nodige voorbereidingen. De diepvries zit alvast goed gevuld voor de komende weken. Veel tijd om te koken zal er in de korte toekomst niet zijn. “Klopt”, lacht Elke. “Niet alleen Briek moet elke dag naar school worden gebracht en afgehaald. We hebben natuurlijk ook nog Warre, onze jongste zoon.” De kleine broer van Briek, vier jaar oud, zit in het derde kleuter en volgt les in Knokke. Een strakke organisatie is vereist. “Gelukkig kunnen we rekenen op de steun van mijn ouders en schoonouders. Al is dat een fenomeen dat alle ouders van jonge kinderen kennen”, glimlacht de trotse mama.

Gelukkig kunnen we rekenen op de steun van mijn ouders en schoonouders

Gisteren werden alvast de laatste voorbereidingen getroffen. Het boekentasje voor Briek én Warre stond klaar. “Toegegeven: het wordt geen eenvoudige dag”, klonk het gisteren. “We zijn wat nerveus. Briek komt in een volledig nieuwe omgeving terecht. Het is altijd afwachten hoe hij daarop zal reageren. In het dagverblijf kende hij iedereen. Dat was een vertrouwde omgeving geworden. Al overheerst natuurlijk de blijdschap dat Briek klaar is voor een volgende stap in zijn evolutie.” Gisteren kreeg de kleuter alvast de nodige hulp van zijn kleine broer Warre.

Vooruitgang

Tijdens het schooljaar blijft Briek zijn therapie met het robotpak in Antwerpen verderzetten. In het centrum leert hij beetje per beetje zelfstandig stappen. De vooruitgang is opmerkelijk. Waar de machine bij de eerste sessie nog 100 procent van het lichaamsgewicht droeg, is dat 15 sessies later nog veertig procent. “Zelfs thuis merken we dat hij erop vooruitgaan. Steunen en rechtstaan gaat al beter dan vroeger. Een hele opluchting. Zeker omdat Briek enorm graag naar het centrum gaat. We zijn optimistisch voor de toekomst“, zegt Elke. De volgende stap in die toekomst begint al vandaag. “En uiteraard kan hij rekenen op de steun van zijn kleine broertje”, besluit de trotse mama.

(MM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier