Jongeren willen eigen plekje in Menen om te ontspannen

De niet-georganiseerde jeugd uit Menen werd ontvangen in de raadzaal, waar schepen Vanryckegem een antwoord zocht op de vele vragen die ze hadden. © SLW
Redactie KW

Schepen Griet Vanryckegem ontving deze week een ruime delegatie jongeren die niet aangesloten zijn bij een vereniging, maar wel een stek zoeken ergens in de stad. Hun voornaamste wens is om ergens te kunnen voetballen zoals ze dat mochten en konden in Park Ter Walle. Een andere vraag van hen, om de jeugdopbouwwerker verder zijn werk te laten doen, kreeg wel een positief antwoord.

Het was druk vorige maandag in de raadzaal van het stadhuis. Ditmaal geen politici die de zaal bevolkten, wel veel jeugd uit alle wijken van de stad. Ook was er een vertegenwoordiging van de jeugdraad, de jeugddienst en stad Menen. Schepen van Jeugd Griet Vanryckegem (N-VA) stond de niet-georganiseerde jeugd te woord.

Heel wat jongeren zijn in geen enkele jeugd- of sportvereniging geëngageerd. Dat kan omdat dat voor hen financieel geen optie is, maar even goed omdat ze zich daar niet thuis voelen. Toch willen ze een plek in de Meense samenleving waar ze elkaar kunnen ontmoeten en de zaken doen die ze graag doen. Schepen Vanryckegem nodigde hen uit naar aanleiding van een aantal vragen die de jongeren haar stelden.

Jeugdopbouwwerker

“In eerste instantie wilden ze weten of er een oplossing zou komen voor Jonathan Eggermont, de jeugdopbouwwerker wiens contract ten einde liep”, licht schepen Vanryckegem toe. “Wij huurden gedurende één jaar zijn diensten bij de organisatie ‘Uit de marge’. Vorig jaar kregen we daar subsidies voor, dit jaar besloten we met het stadsbestuur om Jonathan verder in te huren. Weliswaar niet langer gesubsidieerd, maar het prima werk dat hij levert overtuigde het college van burgemeester en schepenen om de nodige fondsen ter beschikking te stellen en hem verder te laten werken.”

Daar is Jonathan natuurlijk tevreden mee, net als de jongeren die in Jonathan een aanspreekpunt vinden voor de problemen waar zij mee worstelen. “Ik trek de stad in, ga naar de jongeren toe en vang de signalen op waarmee we dan samen aan de slag gaan”, zegt Jonathan. “Vanavond zitten er een twintigtal jongeren, dat is slechts een kleine selectie van de 200 jongeren die ik bereik.”

Wat wil deze niet-georganiseerde jeugd dan? “Eigenlijk heel eenvoudige zaken. Ze zoeken een plaats waar ze samen kunnen komen als het koud is. ‘t Kot aan de Zuidstraat biedt die mogelijkheid niet langer want daar is geen elektriciteit of sanitair.” “Wij weten niet wat met die site zal gebeuren“, zei schepen Vanryckegem aan de jongeren. “Het hele gebouw veilig maken en van alle noden voorzien zonder dat we weten hoelang het er nog zal zijn, dat kunnen wij niet.”

“Forum geven”

Bovenal zijn deze jongeren op zoek naar een plaats waar ze binnen kunnen voetballen. Vroeger – in het oude Park Ter Walle – kon en mocht dat. Nu niet meer, de nieuwe zaal heeft een sociaal-culturele bestemming. Sport hoort daar niet bij. Tot onbegrip van vele aanwezigen. Andere oplossingen worden gezocht, zo wordt nagekeken of voetbal in de hangar van de NMBS eventueel een alternatief is. Aangezien de jongeren geen georganiseerde vereniging vormen, kunnen ze ook niet terecht in de sportzalen – die nu al barstensvol zitten. De schepen beloofde om met de sportdienst en jeugddienst die kalender eens te bekijken, wie weet kan daar geschoven worden.

Ook werd de afspraak gemaakt om samen met de lokale politie een activiteit te organiseren, zodat beide groepen elkaar leren kennen en waarderen. De avond van dialoog tussen politiek en niet-georganiseerde jeugd was verfrissend leerzaam. Dat vond ook burgemeester Martine Fournier (CD&V), die aan het eind langskwam. “Wij geloven in dit project”, richtte ze zich tot hen. “We vinden het belangrijk om jullie een forum te geven. Menen heeft dergelijke ontmoetingen nodig.”

(Stefaan Lernout)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier