Jongeren SBSO Sterrebos in Rumbeke maken soep met voedselresten

Leerlingen van het Sterrebosinstituut kookten op de dinsdagmarkt met voedselresten. (Foto SB) © (Foto SB)
Redactie KW

Met voedselresten iets lekkers maken, dat is de bedoeling van het sensibiliseringsproject Foodwaste RSL. Spelenderwijs gingen de leerlingen aan het kokerellen met voedseloverschotten.

De leerlingen van SBSO Sterrebos stonden deze week op de dinsdagmarkt om er het resultaat te tonen van het project Foodwaste RSL. Daarbij werkt de school voor buitengewoon onderwijs samen met de vzw Impact, een sociale innovator met een focus op het creëren van nieuwe jobs voor mensen uit de kansengroepen. “Een derde van het voedsel dat we wereldwijd produceren wordt verspild. Misvormd, te groot of te klein: perfect eetbaar voedsel belandt zo te vaak in de vuilnisbak”, vertelt Katia Viaene, directeur van SBSO Sterrebos.

Sensibiliseren

Om leerlingen van de school hierover te sensibiliseren slaan ze samen met de vzw Impact de handen in elkaar in ‘Foodwaste RSL’. “Terwijl wij eetbaar eten weggooien, hebben miljoenen mensen in de wereld honger. Ook de impact op het milieu is erg groot”, zegt Laurent Dewilde van vzw Impact. “Met het project maken we de jongeren bewust van dat grote voedseloverschot en gaan we ook samen aan de slag.”

Overschotten

Zo bereidden de jongeren op dinsdag 13 maart met het overschot van de groenten van de marktkramers op de Grote Markt van Roeselare (h)eerlijke soep met een bakfiets.

“Bovendien maakt een kok samen met de leerlingen uit de afdeling ‘grootkeukenmedewerker’ soep met overschotten voor de hele school in de week voor de paasvakantie als afsluiter. Dit project over voedselverspilling moet leerlingen doen nadenken over klimaat en duurzaamheid”, klinkt het nog. Ook volgende dinsdag 20 maart zijn de leerlingen te zien op de markt.

(TD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier