Jongeren komen in stilte studeren in Kortrijkse kerk

De studenten kunnen in de kerk studeren tussen 12 en 21 uur, ze kiezen zelf wanneer ze aankomen en hoe lang ze blijven. © EDB
Redactie KW

Op pinkstermaandag is Blok@kerk van start gegaan in de Kortrijkse Sint-Elisabethkerk. Het is een initiatief van IJD, de interdiocesane jongerendienst.

In Kortrijk stelt priester Guido Cooman van 15 mei tot 24 juni de Sint-Elisabethkerk open voor studenten die in alle rust willen studeren. Tijdens weekdagen kan er tussen 12 en 21 uur gestudeerd worden en op zaterdag van 12 tot 15 uur. Er zijn in de zijbeuken 50 beschikbare tafels met stoelen en in de kelder van de kerk is er een ontmoetingsruimte waar er wifi zal zijn. Op maandagmiddag gingen we een kijkje nemen bij de eerste studenten die naar de kerk kwamen. Allen studeren ze liever in groep dan alleen. Ze willen absolute stilte en zijn er zeker van niet afgeleid te worden.

“Er heerst hier werkelijk de ultieme stilte en je wordt niet afgeleid door Facebook”

Emiel Cooman (20) woont in Sint-Lodewijk Deerlijk en studeert rechten in Kulak Kortrijk. “Als ik thuis studeer, leidt de wifi me snel af”, zegt hij. Vroeger ging Emiel soms studeren in de bibliotheek van Zwevegem en in Kulak. “Mijn oom is pastoor op Sint-Elisabeth. Ik heb niet getwijfeld toen hij vertelde dat we hier in de kerk konden studeren. Ik vond het een goed concept. Het studeren lukt hier heel goed.”

Voor Lise Snoeck (21) beginnen haar examens binnen vier dagen. Ze zit op kot in Gent, waar ze handelswetenschappen volgt. Gedurende het jaar gaat ze soms in de bibliotheek in Gent studeren. “Op kot lukt dat minder goed en vooral met een feestdag studeer ik niet graag alleen.” Lise blijft de hele namiddag en denkt er ook aan om andere dagen naar de kerk te komen studeren. “Het is hier werkelijk de ultieme stilte en ik kan me niet laten afleiden door Facebook”.

Wie wil wifi?

Tine Debaes (20) en Charlotte Coussée (20) wonen in Roeselare en zitten allebei op kot in Kortrijk. Tine studeert rechten aan Kulak en Charlotte business management in Vives. “De kerk is dichter bij ons kot dan de bibliotheek. Tijdens de pauzes kunnen we eens buiten in het groen, of een wandelingetje maken of wat praten in de kelder onder de kerk waar er wifi zal zijn. Dat er geen wifi in de studieruimte is, is een voor- en een nadeel. Soms moet je eens iets opzoeken op internet, en dan is wifi wel nodig. We zullen onze vragen noteren, en dan tijdens de pauzes alles opzoeken. Als we echt willen studeren, kunnen we wel van het internet afblijven.” Tine en Charlotte kwamen maandag eens een kijkje nemen in de kerk. “Als we er goed kunnen studeren, komen we misschien terug. Pinkstermaandag was een goed moment, want de bib, waar we anders studeerden, is gesloten vandaag!”

(EDB – foto EDB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier