Jongeren geven in Roeselare tips over de stad van de toekomst

Leerlingen van het vijfde leerjaar in De Plataan bepalen mee de toekomst van de stad. (Foto SB) © STEFAAN BEEL
Thomas Dubois
Thomas Dubois Editieredacteur De Weekbode Roeselare – Izegem – Tielt

Leerlingen van GO De Plataan en GO Ring gingen op zoek naar het verleden en heden van hun buurt. Daarmee gingen ze aan de slag om een eigen toekomst te bepalen. Voor de stad moet het een leidraad zijn naar de toekomst.

Na de zomervakantie staken leerlingen van GO De Plataan en GO Ring hun schouders onder een experimenteel en educatief project in hun buurt. “Ze namen verleden en heden onder de loep en ontwikkelden een nieuw en eigen toekomst- en droombeeld voor hun buurt. Ze gingen op onderzoek, op interview, werkten in groepjes, namen deel aan creatieve ateliers, brachten hun idee over op kunstwerken, enz. Dat resulteerde in een tentoonstelling en een boek”, vertelt schepen Michèle Hostekint. “Komend weekend kan iedereen met dat project kennismaken tijdens een verkenning langs een kunstenparcours dat start in RSL Op Post in de Brugsesteenweg 62.”

“In het parcours doorheen de stad ontdekt de bezoeker werken van de kinderen, telkens een ingreep in de publieke ruimte. De kinderen dachten na over hoe ze hun toekomstbeeld konden vertalen in een symbolisch beeld. Ze brengen ons geen letterlijke vertaling, maar laten ons ontdekken, voelen en misschien begrijpen waar zij met hun stad van de toekomst naartoe willen. Naast het boek zijn er ook enkele animatiefilmpjes waarbij de kinderen je met hun visie voor de toekomst confronteren op de gekozen plek.”

“Het welbevinden van kinderen en jongeren is de ultieme barometer voor een gezonde woonomgeving, een democratisch en een goed bestuur. De stad wil daarom op een leuke en speelse manier samen met kinderen en jongeren nadenken over toenemende verstedelijking, beperkte (speel)ruimte en andere beleidsdomeinen”, stelt de schepen. “Nu al participeren Roeselaarse jongeren aan verschillende werkgroepen, denken we maar aan de speelpleinwerking, de 100 dagen, Trax, enz. Via de jeugdraad krijgen jongeren de kans om het stadsbestuur te adviseren over jeugd en jeugdwerkbeleid. Jongeren krijgen op die manier de kans om inspraak te hebben op het beleid van de stad.” De kunstenroute kun je op vrijdag 15 december vanaf 18 uur en op zaterdag 16 en zondag 17 december van 10 tot 18 uur wandelen.

(TD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier