Jonge scheikundigen blazen verzamelen in Blankenberge

Van links naar rechts Christophe De Bie (algemeen voorzitter Koninklijke Vlaamse Chemische Vereniging), Karel Haesevoets (voorzitter ChemCYS), prof. dr. Ben Feringa, prof. dr. sir Martyn Poliakoff, Simon Hallaert (voorzitter KaféCV) en Thomas Vranken (oud-voorzitter ChemCYS). © WK
Redactie KW

Vrijdag loopt in Blankenberge het jongerencongres ChemCYS af. Drie dagen lang is de Floreal het epicentrum van de chemie.

De Chemistry Conference for Young Scientists of, korter, ChemCYS, is een tweejaarlijks congres waar jonge scheikundigen uit de hele wereld bijeenkomen. “We zijn in 1992 bescheiden van start gegaan, toen was ChemCYS nog een eendaags congres. Vandaag zijn we al aan onze veertiende editie toe en mogen we meer dan driehonderd jongeren uit meer dan dertig verschillende landen verwelkomen, net als gerenommeerde wetenschappers en internationale sprekers van een twintigtal bedrijven”, zegt ChemCYS-voorzitter Karel Haesevoets.

In contact met grote bedrijven

De Kortrijkse doctoraatsstudent Simon Hallaert organiseert tijdens het jongerencongres het netwerkevent ‘KaféCV’. “De jongeren komen hier in contact met grote bedrijven als ExxonMobil, Janssen Pharmaceutica en Pfizer. Die zijn zelf ook op zoek naar innovatieve jonge denkers”, klinkt het. Aan de stand van Pfizer konden de studenten met een virtual reality-bril in de productiefabriek rondwandelen.

Verder was het voor de chemiebollebozen ook uitkijken naar de komst van professor Ben Feringa. “Je krijgt ook niet alle dagen de kans om met een Nobelprijswinnaar te praten“, aldus Simon Hallaert. Prof. dr. Feringa geeft een lezing over nanotechnologie op het congres. “Wetenschap kent geen grenzen, en wel daarom is het zo fantastisch dat collega-studenten uit de hele wereld elkaar hier ontmoeten en van elkaar leren. Dit zijn de jongeren die straks mee gestalte zullen geven aan onze steeds duurzamere samenleving. Misschien zitten er wel toekomstige Nobelprijswinnaars tussen.”

(WK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier