Jonge leraar : “Een maandloon voor ALS als ik een onderwijsjob vind”

© BENNY PROOT
Redactie KW

De 26-jarige Niels Vermeulen uit Sint-Kruis belooft zijn eerste maandloon te schenken aan de ALS-liga als iemand hem een fulltimejob in het onderwijs kan aanbieden.

De sociale media als Facebook en Twitter worden momenteel overspoeld door filmpjes van mensen die een emmer ijskoud water over hun hoofd kieperen. Ze doen dit voor de ALS Ice Bucket Challenge, een wereldwijde internethype om aandacht én centen te vragen voor de dodelijke spierziekte. Wie een emmer vol ijswater over zich gooit, mag daarna drie anderen nomineren om hetzelfde te doen.

Bruggeling Niels Vermeulen vult de hype iets anders in : als iemand hem een fulltimejob in het onderwijs aanbiedt, stort hij zijn volledige maandloon van september door naar de ALS-liga. Dat kondigde hij woensdag aan op Twitter. “Alles wat ik tweet, meen ik”, zegt Niels Vermeulen (26). “Desnoods wil er zelfs nog een zwarte zwaan adopteren.”

Ironie

Achter de oproep zit natuurlijk de schrijnende toestand van heel veel afgestudeerde jongeren aan de leerkrachtenopleiding die geen werk vinden. Ook Niels Vermeulen, die in theorie al twee jaar geschiedenis en esthetica kan geven, heeft niet meteen uitzicht op een job. “Na mijn master geschiedenis heb ik – o ironie – speciaal nog de leerkrachtenopleiding gevolgd om meer werkzekerheid te hebben. Maar verder dan enkele interimjobs ben ik nog niet geraakt.”

De zoektocht blijkt bijzonder moeilijk. “Toen ik afgestudeerd was, heb ik ik álle scholen van Vlaanderen – behalve Limburg, want dat is echt iets te ver – aangeschreven, maar nergens zochten ze iemand. Zeker in onze streek, en dan nog in het secundair onderwijs, is het momenteel aartsmoeilijk om een job te vinden.”

(Olivier Neese)

Lees ook de uitgebreide reportage ‘1 september start zonder ons’ in het Brugsch Handelsblad van vrijdag 29 augustus.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier