Jonge Brugse tieners willen Geldmunt- en Steenstraat ondertunnelen

Redactie KW

De zesdejaars van drie Brugse basisscholen presenteerden de resultaten van drie brainstormsessies die ze hielden in het kader van ‘De Toekomst van Brugge’ en het jaar van de kindvriendelijkheid dat na nieuwjaar van start gaat.

Die resultaten zijn vaak kinderlijk ontroerend en getuigend van een grote verbeeldingskracht. “Dit is mijn school. Maar ze is nu veel groener. Er lopen varkens, schapen, geiten, kippen en hanen.” Of: “Dit zijn de Geldmunt- en Steenstraat. We zouden de auto’s daar onder de grond laten rijden.”

Twee bijschriften bij twaalf maquettes die zesdejaarsleerlingen van De Tandem, De Triangel en het Sint-Lodewijkscollege – afdeling Spoorwegstraat – maakten na enkele brainstormnamiddagen onder begeleiding van de Brugse kunsteducatieve vereniging de batterie.

Medewerkster Anne De Loof zegt dat ze voor dit project vertrokken van stadsbeelden en wat samenleven in Brugge precies inhoudt. Na het uitwisselen van gedachten konden de kinderen een discipline kiezen om hun invulling van de nieuwe stad vorm te geven. “Als stadsbestuur zien we kinderen als volwaardige burgers”, zegt schepen van jeugd Franky Demon (CD&V). “Daarom zijn we ook benieuwd naar hun ideeën in het kader van de oefeningen die we aan het maken zijn voor de herziening van het ruimtelijke structuurplan. Zelf ben ik zeer aangenaam verrast met de resultaten. Sommige kinderen ontwierpen een huis van de toekomst voor beroepen, anderen een appartement in de stad dat zowel rijke als minder gefortuneerde mensen samenbrengt.”

Zowat zestig kinderen maakten twaalf maquettes, ontwierpen evenveel stadsvlaggen (die vaak protestslogans droegen, zoals tegen de leegstand en auto’s in de binnenstad) en vijftien animatiefilms met iPads. Misschien het meest in het oog springend: een woonblok in de zee, waar de kinderen mensen boven het water laten wonen. Een nieuwe samenlevingsvorm, als het ware.

Ook burgemeester Renaat Landuyt (SP.A) vol bewondering over de oefeningen in vrij denken die de prille tieners etaleerden. “De Geldmunt- en Steenstraat gaan we niet ondertunnelen, maar het geeft wel blijk van hun rijke verbeeldingskracht, want door die ingreep willen ze meer groen, in casu bomen, in de binnenstad “, duidt Landuyt. “Het zijn allemaal oefeningen die ertoe moeten leiden de bestaande ruimte in Brugge beter te gebruiken. Ook andere scholen mogen vanzelfsprekend met frisse ideeën op de proppen komen. ‘De Toekomst van Brugge’ is vragende partij.”

(svv)

>> www.detoekomstvanbrugge.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier