Jochim uit Veurne grijpt net naast overwinning op Vlaamse Sterrenkunde Olympiade

© VVS 2014
Redactie KW

De finale van de Vlaamse Sterrenkunde Olympiade vond zaterdag plaats in het Planetarium op de Heizel in Brussel.

Het werd een bijzonder spannende eindstrijd, waaruit Bart Wijns uit Duffel als winnaar naar voren is gekomen. Jochim Maene uit Veurne (centraal op de foto) en Alexander Baumgartner uit Kortenberg werden respectievelijk tweede en derde.

De Vlaamse Sterrenkunde Olympiade richt zich hoofdzakelijk tot leerlingen van de derde graad secundair onderwijs die geïnteresseerd zijn in sterrenkunde en aanverwante wetenschappen, of die gewoon deze uitdaging willen aangaan.

De wedstrijd bestaat uit een voorronde en een finale. In de voorronde krijgen de leerlingen een lijst open vragen voorgeschoteld over sterrenkundige onderwerpen. Daarbij kunnen ze hun schoolse kennis over aardrijkskunde, fysica, chemie, biologie en wiskunde op een leuke manier toepassen om zelf de werking van het heelal te ontdekken. In tegenstelling tot de meeste andere olympiades, mogen de deelnemers de vragen op eigen tempo thuis oplossen, met gebruik van alle hulpmiddelen die ze nuttig achten.

Eigen telescoop in elkaar knutselen

Na de voorronde werden vijf finalisten uitgenodigd om deel te nemen aan de finale van de Vlaamse Sterrenkunde Olympiade, om te strijden voor de hoofdprijzen. Voor de finale moesten de genomineerden een onderzoeksthema kiezen, dat de komende jaren van belang zou kunnen zijn, en uitleggen hoe ze dat onderzoek zouden aanpakken. Jochim had het over het ‘massa-aspect van neutrino’s’ en dat leverde hem de tweede plaats op, goed voor een pakket en een cursus waarin hij onder begeleiding zelf een Dobsontelescoop zal bouwen, aangevuld met een uitgebreid sterrenkundig boekenpakket.

De winnaar mag naar het Spaanse La Palma om daar door de Mercatortelescoop te gaan kijken.

(FJA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier