Jeugdhuis van Bellegem na amper klein half jaar al dicht na klachten over geluidsoverlast

De initiatiefnemers van jeugdhuis Bacchus, die de beslissing namen om het jeugdhuis tijdelijk te sluiten. (Foto AXV)
Axel Vandenheede

De initiatiefnemers zijn het slachtoffer van hun eigen succes: het jeugdhuis krijgt veel volk over de vloer, met de nodige overlast tot gevolg.

Eind juni ging JH Bacchus in de Bellegemsestraat in Bellegem open. Zo was er in het zuiden van Kortrijk eindelijk opnieuw een jeugdhuis. Maar de initiatiefnemers zijn het slachtoffer van hun eigen succes: het jeugdhuis krijgt veel volk over de vloer, met de nodige overlast tot gevolg. “De voorbije maanden kwamen er veel klachten over geluidsoverlast binnen”, beaamt Cyriel Bekaert, een van de trekkers van het jeugdhuis. “Enerzijds omdat er vooraan vaak jongeren stonden te roken en lawaai maakten, anderzijds omdat we regelmatig een evenement organiseerden en de muren niet goed geïsoleerd zijn.”

Deursas

Stad Kortrijk en de initiatiefnemers namen daarom de beslissing om het jeugdhuis voorlopig te sluiten. “Intussen hebben we al een en ander gerealiseerd”, vervolgt Cyriel. “Zo hebben we in het cafégedeelte een sas gemaakt, zodat de muziek niet meer op straat te horen is telkens de voordeur opengaat. Nu kijken we hoe we de zaal goed kunnen isoleren. Aan de poort bijvoorbeeld willen we zo’n geluidswerend gordijn hangen. Maar dat kost al snel een paar duizend euro. We bekijken hoe we dit kunnen oplossen.” Bij evenementen zal iemand aan de deur postvatten om ervoor te zorgen dat er geen overlast is langs de straat. Wie wil roken, kan terecht in de tuin aan de achterkant, die helemaal ommuurd is.

Het jeugdhuis zal normaal opnieuw open gaan in maart. “Maar voor we open gaan willen we nog eens samen zitten met de buren. We organiseren veel evenementen, maar misschien moeten we daar wel een limiet op plakken. Voor hen moet de situatie leefbaar zijn natuurlijk”, besluit Cyriel.

“Extra begeleiding”

Schepen van Jeugd Bert Herrewyn (SP.A) apprecieert de manier van werken van jeugdhuis Bacchus. “Ze hebben zelf aan de alarmbel getrokken en beslist om het jeugdhuis tijdelijk te sluiten. Wij willen nog voor extra begeleiding vanuit Formaat zorgen en hen steunen, zodat ze straks een nieuwe start kunnen nemen.”

(AXV – Foto AXV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier