Jeugdhuis De Closjard in Torhout verhuist van de Rijsel- naar de Zuidstraat

Bij het nieuwe onderkomen van het jeugdhuis in de Zuidstraat, dat nu nog De Heksenketel heet : v.l.n.r. schepen Kristof Audenaert, Manuel Meyfroot, Olivier Meyfroot, Thijs Lecomte en jeugdconsulent Hermen Six. (Foto JS)
Redactie KW

Vanaf Nieuwjaar zal het jeugdhuis De Closjard na ruim 34 jaar bovendien bijna zeker onder een nieuwe naam door het leven gaan.

Het nieuwe onderdak is hoe dan ook een zekerheid. Zopas werd het negenjarige huurcontract met de eigenaars ondertekend.

Die eigenaars zijn nazaten van de vroegere Torhoutse brouwersfamilie Bekaert. Ze wonen in het Brusselse en bezitten in Torhout nog altijd een aantal cafés. Het huidige pand van De Closjard in de Rijselstraat 4 was samen met het aanpalende ex-café Oasis ook hun eigendom, maar het geheel moet plaats ruimen voor een handelszaak en appartementen.

De nieuwe thuis van De Closjard bevindt zich net naast de horecazaak De Mazzel in de Zuidstraat eveneens behorend tot het patrimonium van de familie Bekaert en heeft jarenlang bekendheid genoten als café ‘t Karrewiel. In maart 2007 was café Den Heksenketel de opvolger, maar het pand stond alweer geruime tijd te verkommeren. Aan dat verval komt nu een einde: de eigenaars laten momenteel grondige renovatiewerkzaamheden uitvoeren.

We huren straks een gebouw dat volledig vernieuwd is

“Dat is het mooie aan onze verhuizing”, klinkt Closjard-voorzitter Olivier Meyfroot content. “We huren straks een gebouw dat volledig vernieuwd is, met alles erop en eraan, van eigentijdse voorzieningen tot zelfs een aparte binnenruimte voor rokers. Zo hoeft er niemand op straat te staan om een sigaret op te steken en zal de hinder voor de buurt minimaal zijn. Overigens: het pand wordt uitstekend geïsoleerd ook akoestisch en van een toegangssas voorzien. Bovendien is een jeugdhuis geen café zoals een ander. In principe openen we maar acht avonden in de maand de deuren, uitsluitend op vrijdag vanaf 16 uur en op zaterdag vanaf 20 uur. Plus één keer per maand op donderdagavond het Tordale-café.”

Om bijkomend geld voor de inrichting van het nieuwe pand in het laatje te krijgen, voorziet het jeugdhuis een crowdfundingactie. Daarvoor heeft bestuurslid Thijs Lecomte een website ontworpen. Wie dat wenst, kan een bijdrage schenken en krijgt daar ook iets voor terug. Dat kan door op www.closjard.be de link aan te klikken.

Na ruim 34 jaar De Closjard, zal niet iedereen er blij om zijn, maar straks krijgt het jeugdhuis quasi zeker een nieuwe naam. “Niet om met het verleden te breken, maar om te tonen dat er een frisse wind waait“, legt Olivier uit. “Uit de drie beste namen mogen de leden een keuze maken. Nieuwe locatie, nieuwe naam, nieuw imago!”

(JS)

Lees hierover ook in Krant van West-Vlaanderen, editie De Weekbode Torhout

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier