Jakob behaalt ticket voor fysica-olympiade in India

De bollebozen en hun leerkrachten met v.l.n.r. Jakob Declercq, Lucas De Vrieze, Lorijn De Vrieze, Ann Bruggeman en Hilde Goethals. (Foto EDB)
Redactie KW

Op de proclamatie van de wetenschappenolympiade in Leuven waren er drie finalisten van het Guldensporencollege campus Plein in Kortrijk : de Kortrijkse broers Lorijn (15) en Lucas De Vrieze (17) en Jakob Declercq (18) uit Lauwe, die met een ticket voor de internationale fysica-olympiade in India naar huis ging.

Jakob (Lauwe) volgt het 6de jaar Grieks-wiskunde. Tijdens de proclamatie was hij op schoolreis in Griekenland. Via herhaalde sms-berichtjes van leerkracht Hilde Goethals, kon hij de proclamatie volgen. Hij werd derde op de fysica olympiade. Daarmee bemachtigde hij een ticket voor de internationale fysica olympiade in Mumbai in India in juli. “Voor de finale kreeg ik al vijf voorbereidende sessies. Ik krijg er nu nog één over quantumfysica. Ik vrees wel dat in India mijn meerdere zal moeten erkennen in de Chinezen, Japanners en de Amerikanen.”

Lorijn volgt het vierde jaar latijn. Op de junior olympiade wetenschappen (JON) haalde hij ook brons. Hij vond de biologie het moeilijkst. Bij de JON krijgen de jongeren tussen de 15de en de 30ste plaats brons. Zijn broer Lucas, die vorig jaar ook in de medailles viel bij de JON, zit ondertussen in het vijfde Latijn Wiskunde en haalde een vierde plaats op de biologie olympiade. De olympiades zijn voor vijfde en zesde jaars en Lucas was de jongste finalist. Hij nam ook deel aan de andere olympiades en haalde ook daar telkens de tweede ronde. “Voor de bio-olympiade moest ik de leerstof van het zesde jaar en de rest van het vijfde zelf bijstuderen. Je moet de structuren zien en als je door de microscoop kijkt moet je zien wat het is. Het moeilijkste was de planten herkennen.” De jongeren gingen naar huis met een stapel boeken en een cheque.

(EDB)

(EDB – foto EDB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier