Inspectie tikt Academie Tielt op de vingers over staat van de lokalen

Het is een beeld dat op meer plaatsen te zien is : dure instrumenten moeten zomaar op de gang staan. (Foto Ronny Neirinck) © RN KRANT VAN WEST-VLAANDEREN
Lieven Vancoillie

Het verslag van de doorlichting van de stedelijke academie voor muziek en woord in Tielt is glashelder: de academie krijgt een heel gunstig advies voor de studierichtingen muziek en woord, maar een ongunstig advies voor de bewoonbaarheid, veiligheid en hygiëne.

De onderwijsinspectie bezocht tijdens de doorlichting meerdere locaties van de leer- en werkomgeving van de Academie voor Muziek en Woord in Tielt. “Tijdens het bezoek ter plaatse valt op dat niet alle locaties even geschikt zijn voor de organisatie van het desbetreffende onderwijs”, klinkt het in het verslag. “In de hoofdschool is er een acuut lokalentekort. Meerdere lokalen zijn inmiddels niet meer geschikt voor de huidige invulling. Zowel ruimtelijk als akoestisch zijn er veel opmerkingen. Er is geen opvang- of wachtruimte, noch toezicht voor de leerlingen. Vergaderlokalen, bibliotheekruimte, berging, auditieruimte(s) en klaslokalen voor samenspel, ensembles en kamermuziek ontbreken.”

Meulebeke en Zwevezele

Maar ook over de filialen in Meulebeke en Zwevezele zijn er opmerkingen. “In de vestigingsplaats Meulebeke werd een uitstekende, specifiek voor de academie gebouwde infrastructuur na éénzijdige beslissing van het gemeentebestuur gedeeltelijk terug opgevorderd en in gebruik genomen voor de kinderopvang. In Zwevezele voldoet het huidige gebouw niet.”

En tot besluit: “De instelling krijgt een ongunstig advies voor de erkenningsvoorwaarde bewoonbaarheid, veiligheid en hygiëne. Enige systematiek in het opsporen van tekorten en de gebrekkige beheersing respectievelijk verbetering van vastgestelde tekorten en de feitelijke situatie op vlak van ‘bewoonbaarheid, veiligheid en hygiëne’ ontbreken.”

“Een nauwgezette opvolging van de verbetering van de bewoonbaarheid, veiligheid en hygiëne van de leer- en werkomgeving is nodig. Dat vereist deskundige analyse en advies evenals daadkracht van het schoolbestuur. Het is wachten op een concreet, realistisch en haalbaar masterplan voor de gehele academiesite.”

Duidelijk signaal

Gezien dit ongunstig advies start de onderwijsinspectie de procedure tot intrekking van de erkenning op. Zo’n vaart zal het niet lopen, maar het signaal is wel duidelijk.

Op pedagogisch vlak scoort de Academie wél uitstekend en ook de studierichting woord krijgt een positief rapport.

(LVA – Foto RN)

Lees hierover ook in Krant van West-Vlaanderen, editie De Weekbode Tielt

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier