Inschrijvingen starten maandag, maar nu al kampeerders voor plek in nieuwe Brugse school

Redactie KW

Eens er 40 leerlingen zijn ingeschreven gaan de deuren onherroepelijk dicht.

Maandag starten de inschrijvingen voor de gloednieuwe secundaire school ‘Stamina’ om 17 uur. Donderdag kwamen om 20 uur al 18 mensen kamperen om tijdig ingeschreven te raken. “De sfeer is goed, al hebben we wel al een reglement opgesteld.”

Toen donderdag rond 11 uur de eerste ouders kwamen aanschuiven om hun kinderen in te schrijven in de nieuwe telg van scholengroep impact, moesten er nog vier en een halve dag verstrijken vooraleer de eerste zijn handtekening mocht zetten. Eens er 40 leerlingen zijn ingeschreven gaan de deuren onherroepelijk dicht en wie eerst komt, wordt eerst gediend.

De school opent zijn deuren in de Jeruzalemstraat in Brugge pas voor de eerste keer in september en moet nog volledig verbouwd worden. “Van rondleidingen is dus geen sprake geweest”, zegt coördinatrice Caroline Devriendt. “We starten pas maandag met de verbouwingswerken. Er moet dus nog heel wat gebeuren tegen de start van het schooljaar.” Hoe het komt dat een school die nog zijn deuren moet openen al zo populair is onder de ouders? “Ik had eerlijk gezegd niet verwacht dat het zo’n vaart zou lopen“, zegt ze. “Al hadden we twee weken terug wel erg veel aantrek op de scholenbeurs en hebben we met vijf medewerkers van ‘s morgens tot ‘s avonds non-stop uitleg staan geven.”

We denken eraan om desnoods een deurwaarder aan te stellen om de correcte volgorde te laten bepalen

Voor Freinetschool de Boomhut, die tot dezelfde scholengroep behoort, voltrokken zich twee weken terug ook al dergelijke taferelen al kwam de eerste ouder daar pas aan op zaterdagnacht. “Met dat scenario in gedachten had ik voor zondagavond al wel wat voorbereidingen getroffen, maar ik was er helemaal niet op voorbereid dat ik van donderdagavond al in actie zou moeten schieten“, zegt Caroline. Net zoals voor de wachtenden aan de boomhut werd er hier ook voor gezorgd dat de ouders niet in weer en wind hoefden buiten te staan.

“We waren nochtans op alles voorbereid”, zegt Nele Engelrelst (39) die haar dochter Oona (11) kwam inschrijven. “We hebben tenten, matrassen en regenkledij mee, maar we zijn de directie erg dankbaar dat we binnen mogen.” De sfeer zat er onder de aanwezige ouders dan ook goed in. “We hebben al geaperitiefd en elkaar wat leren kennen”, zegt Lien Willaert (41). Of ze elkaar na zo’n lange tijd samen niet zouden beu raken? “Vele ouders werken in shiften. Wij schakelen ook de grootouders in en zijn zo met vier dus er is wel wat afwisseling”, lacht ze. Al werd voor de zekerheid toch een reglement opgesteld. “Een parkeerschijf gaan verleggen mag, maar dat moet op voorhand gemeld worden”, klinkt het. Voor spanningen eens de 40e in zicht komt vrezen ze niet. “We denken eraan om desnoods een deurwaarder aan te stellen om de correcte volgorde te laten bepalen.”

(DD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier