Ingrijpende werken moeten schoolomgeving Guldensporencollege Kaai veiliger maken

Directeurs Myriam Vanherweghe en Elke Vandekerckhove op het binnenplein van Gusco Kaai. Daar komt een fietspad. © (Foto JVGK)
Axel Vandenheede

Op 29 januari start het Vlaams Gewest werken op in de Burgemeester Vercruysselaan om de schoolomgeving Guldensporencollege Kaai veiliger te maken. “Naast een fietsoversteek komt er ook een zebrapad recht tegenover de ingang”, vertellen Myriam Vanherweghe en Elke Vandekerckhove. Het college zal op de site zelf het fietspad doortrekken richting Collegebrug. “Dat zal door iedereen gebruikt kunnen worden.”

De afgelopen jaren bouwde en verbouwde het Guldensporencollege volop. Het resultaat mag gezien zijn: op de campus Kaai lopen intussen 1.500 leerlingen basis- en secundair onderwijs school. “We zijn bijzonder trots dat we in vijf jaar tijd alles konden realiseren”, stelt Myriam Vanherweghe, facilitair directeur. “Al zijn we er nog niet helemaal. Het komende jaar staan nog enkele projecten op de agenda.”

Het eerste project wordt op maandag 29 januari opgestart: dan wordt de Burgemeester Vercruysselaan aangepakt door het Vlaams agentschap Wegen en Verkeer. “Dat is nodig om de veiligheid te verhogen van onze leerlingen die de ingang in de Vercruysselaan gebruiken”, pikt directeur tweede graad Elke Vandekerckhove in. “Nu dit de hoofdingang van de school is, zijn dat er heel wat. Er is wel nog altijd een tweede fietsersingang langs de Leie voor leerlingen die fietsend vanuit Wevelgem, Harelbeke of het centrum komen.”

Alarmbel

Als school hebben we er lang voor moeten ijveren om die omgeving aan te pakken“, vervolgt Elke Vandekerckhove. “Al in oktober 2016 spraken we daarover de mobiliteitsdeskundige van de stad en het agentschap Wegen en Verkeer aan. Maar toen werd dit project op de lange baan geschoven. In september vorig jaar trokken we aan de alarmbel bij stad Kortrijk, maar ook bij gouverneur Carl Decaluwé en Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts. Die assertiviteit heeft geholpen.”

“In september trokken we aan de alarmbel bij minister Ben Weyts en gouverneur Decaluwé” – Elke Vandekerckhove, directeur tweede graad Gusco Kaai

De werken houden de aanleg van een busperron, een fietsoversteek en een zebrapad in. “Heel wat leerlingen nemen dagelijks de bus om naar de lessen te komen”, aldus nog de facilitair directeur. “Een zebrapad is er nog niet in de nabije omgeving van de schoolingang, terwijl de fietsoversteek toch een eindje van de ingang ligt. De aannemer zal ook de tijdelijke borden zone 30 vervangen door definitieve borden. Eens de werken achter de rug, zal de schoolomgeving een pak veiliger zijn.”

Het Guldensporencollege zelf investeert ook in fietsinfrastructuur. Myriam Vanherweghe: “We laten een fietspad van minimaal zeven meter breed aanleggen op de site. Die zal de Burgemeester Vercruysselaan verbinden met de Diksmuidekaai en Collegebrug. Dat opent perspectieven voor een aantal leerlingen dat school loopt aan campus Plein: zij zullen zo op een veilige manier naar school kunnen fietsen.”

Ingrijpende werken moeten schoolomgeving Guldensporencollege Kaai veiliger maken

“De fietsverbinding krijgt bovendien verlichting en zal publiek toegankelijk zijn, ook tijdens de schooluren. Dat kan omdat er daar tijdens de schooluren geen leerlingen zullen moeten passeren. Behalve dan als ze naar de sportles zullen gaan.” Aan de ingang in de Burgemeester Vercruysselaan komt ook een parking voor leerkrachten. Die zal met groen afgescheiden worden van het fietspad.

In de loop van volgend schooljaar zullen de leerlingen dat trouwens in een nieuwe infrastructuur kunnen doen: op het oude voetbalveld en oude basketbalterreinen zal stad Kortrijk twee sportkooien bouwen. Elke Vandekerckhove: “Het Guldensporencollege mag er gebruik van maken voor de lessen lichamelijke opvoeding, na school en in het weekend zal ook de buurt er kunnen sporten.”

Timing werken

“Daarnaast hebben we nog onze vier sportzalen: we hebben een danszaal en een nieuwe sportzaal, plus de oude sporthal waarin er twee verdiepingen zijn. Die oude zaal moet wel aangepakt worden. We willen onder meer het dak en de technieken vervangen. Daarvoor loopt intussen een aanvraag.”

Facilitair directeur Myriam Vanherweghe hoopt dat de werken op de site van het Guldensporencollege in april kunnen worden opgestart. “Tegen de grote vakantie zouden dan alle grote werken, zoals de funderingen en het leggen van drainage, achter de rug moeten zijn. In de vakantie zelf kan het betonnen fietspad dan worden gegoten. Dat heeft verschillende voordelen: leerlingen kunnen dan het pas gegoten beton niet beschadigen en er kunnen dan ook geen conflicten zijn tussen leerlingen en de vrachtwagens die het beton aanvoeren.”

Tegen 1 september moet het fietspad klaar zijn. De sportkooien zullen in het voorjaar van 2019 afgewerkt zijn. Stad Kortrijk trekt 830.000 euro uit voor de werken, het Guldensporencollege 500.000 euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier