In West-Vlaanderen volgen al 1.292 anderstalige kinderen onthaalonderwijs

09/03/16 om 14:56 - Bijgewerkt om 15:08

Vlaams minister van onderwijs Hilde Crevits bracht woensdag een bezoek aan een OKAN-klas in het Sint-Lutgardisinstituut in Oostende en het Koninklijk Werk IBIS in Bredene.

In West-Vlaanderen volgen al 1.292 anderstalige kinderen onthaalonderwijs

In West-Vlaanderen volgen 1.292 anderstalige nieuwkomers onthaalonderwijs. © RL

In een OKAN-klas -onthaalonderwijs voor anderstalige nieuwkomers- wil men jongeren gedurende één schooljaar opvangen en hen zo snel mogelijk Nederlands leren. Nadien kunnen ze les volgen in de studierichting die het beste bij hun talenten aansluit. In het Sint-Lutgardisinstituut in Oostende volgen momenteel een 90-tal leerlingen dit onthaalonderwijs.

Tot eind februari volgden ook zo'n 60 schoolplichtige kinderen van gezinnen die in het tijdelijk opvangcentrum in Bredene verbleven de lessen in voornoemde school. Minister Crevits prees de aanpak.

"Omdat onderwijs een belangrijke hefboom is voor integratie is het belangrijk dat vluchtelinggezinnen met kinderen maximaal in lokale opvanginitiatieven terecht kunnen", aldus de minister. Volgens haar kabinet krijgen op vandaag in West-Vlaanderen 1.292 anderstalige nieuwkomers onthaalonderwijs in het gewoon Nederlandstalig basis- en secundair onderwijs.

Nieuwe vleugel in IBIS

Na het bezoek in Oostende trok de minister naar het IBIS-project in Bredene. Daar wordt een thuis en opleiding gegeven aan 110 kinderen die veelal omwille van een grote zorgvraag extra ondersteuning en begeleiding nodig hebben. In een veilige leefomgeving met gezinsvervangend karakter wordt totaalzorg aangeboden. Er is permanente opvang ook in weekends en vakanties.

In Bredene kreeg minister Crevits van de jongste leerling een mooi geschenkje.

In Bredene kreeg minister Crevits van de jongste leerling een mooi geschenkje. © JC

IBIS was zeer verheugd om de minister te kunnen aankondigen dat op 4 april 2016 de werken voor een nieuwe vleugel van het internaat (met 24 individuele kamers) en de verbouwing van de bestaande vier slaapzalen (tot kamers van 6 à 7 leerlingen) van start gaan.

Dit project, begroot op twee miljoen euro, wordt voor 60 % gesubsidieerd door AGIOn, het Agentschap voor Infrastructuur in het Onderwijs.

Minister Crevits bezocht een aantal klassen en kreeg uit handen van de jongste leerling een mooi geschenkje die een bijzonder plaats zal krijgen in haar kabinet in Brussel. Het bezoek werd afgesloten met de ondertekening van het Gulden Boek en de overhandiging van het boek "IBIS - een Koninklijk verhaal", "Dagboek van een kaping" van oud leerling J. Law en IBIS-pots .

(Rio/JC)

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!