In regio Torhout start onderwijshervorming al op 1 september 2018

De betrokken directeurs uit de Scholengemeenschap Houtland met v.l.n.r. Dirk Laleman, Stefaan Vanhollebeke, Koen Soenens, Pascal Gryson, coördinerende directeur Stefaan Samaey, Ann Stael, Francine François en Rik Gadeyne. © Foto JS
Redactie KW

Vorige vrijdag heeft het Vlaams Parlement beslist om de hervorming van het secundair onderwijs met een jaar uit te stellen tot 1 september 2019, maar de katholieke scholen uit Torhout en omgeving, uitgerekend de thuishaven van minister van Onderwijs Hilde Crevits, starten er toch al mee op 1 september 2018.

Ze gaan dus een jaar vroeger dan opgelegd met de moderniseringsoperatie van start.

Het gaat om de eerstegraadsscholen van de Scholengemeenschap Houtland: de Middenscholen Sint-Rembert Torhout en Lichtervelde, het Margareta-Maria-Instituut Kortemark, Sint-Martinus Koekelare en Spes Nostra Zedelgem.

Een jaar voorsprong boeken

“We hebben afgesproken om volgend schooljaar al te starten met de vernieuwde structuur in het eerste jaar middelbaar”, zegt coördinerende directeur Stefaan Samaey van de genoemde scholengemeenschap. “Dat doen we binnen de oude regelgeving en met de bestaande leerplannen. Zo boeken we een jaar voorsprong en verloopt de overgang zachter. In 2019 zullen we de hervorming dan officieel uitrollen met de nieuwe eindtermen en leerplannen.”

De Scholengemeenschap Houtland is niet de enige die al in 2018 met de modernisering van het onderwijs wil starten. Ook scholen uit onder meer de regio’s Oostende en Roeselare overwegen sterk om de stap te zetten en een jaar eerder de nieuwe structuur in te voeren.

Er zal geen mogelijkheid meer bestaan om vijf of zes uur wiskunde of Frans te volgen, zoals dat nu het geval is

Hoe het vernieuwde eerste jaar secundair onderwijs er vanaf 1 september 2018 bij de Scholengemeenschap Houtland zal uitzien?

Stefaan Samaey: “Alle leerlingen uit het eerste leerjaar A starten met dezelfde basisvorming van 27 uur – grosso modo de vertrouwde vakken. Er zal echter geen mogelijkheid meer bestaan om vijf of zes uur wiskunde of Frans te volgen, zoals dat nu het geval is. In de basisvorming van 27 uur zal voortaan voor iedereen precies vier uur wiskunde en precies vier uur Frans zitten, niet meer en niet minder. De leerlingen zullen evenwel de keuze moeten maken tussen het gewone basispakket van 27 uur of het basispakket met uitdieping. Het wordt met andere woorden kiezen tussen een eenvoudiger of een moeilijker globaal pakket, telkens met evenveel lesuren. In de ene vier uur wiskunde zal de leerstof meer uitgediept worden dan in de andere vier uur. Op die manier krijgt iedereen de basis, maar geven we sterkere leerlingen de nodige uitdagingen.”

Een uur Engels voor de eerstejaarsleerlingen

Nieuw is dat de Scholengemeenschap Houtland volgend schooljaar start met een uur initiatie Engels voor alle leerlingen uit het eerste leerjaar A. Daarnaast mogen de jongens en meisjes een pakket van vier uur kiezen op basis van hun interesses en talenten. Er is keuze uit zeven pakketten: economie, klassieke talen (Latijn), sociale vorming, STEM-wetenschappen, STEM-technieken, moderne vreemde talen (waaronder Spaans) of sport. Vanaf 1 september 2019 wordt er een nieuw vak mens en maatschappij ingevoerd, waarin leerlingen onder andere een basis financiële geletterdheid krijgen.

Leerlingen die kiezen voor het eerste leerjaar B krijgen een algemene basisvorming van 30 uur, waaronder zes uur techniek, plus nog twee uur keuzepakket.

Op 1 september 2019 zet de hervorming in de Scholengemeenschap Houtland zich door in het tweede jaar. Ook daarvoor liggen de krijtlijnen al vast, maar een aantal concrete zaken moet nog uitgeklaard worden.

(JS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier