Ilse De Volder uit Ruiselede wint Boerenbond Persprijs

Ilse De Volder ontving een cheque van 1.000 euro. © Foto RV
Redactie KW

Tijdens de Agridagen in het Antwerpse Ravels werd de Boerenbond Persprijs uitgereikt aan een bachelor en master die een artikel instuurden waarin ze hun eindwerk samenvatten. Bij de bachelors viel Ilse De Volder uit Ruiselede in de prijzen. Ze ontving een cheque van 1.000 euro en haar artikel verscheen in de jongste editie van Management&Techniek.

Ilse De Volder is afgestudeerd in de agro- en biotechnologie, afstudeerrichting dierenzorg, aan Hogeschool Vives campus Roeselare. Ze wint de prijs met haar artikel ‘Alternerend zogen, voordeel of niet?’. Het artikel is gebaseerd op haar bachelorproef die ze schreef voor het behalen van haar diploma. Ilse speelde met haar werk in op het alsmaar stijgende productiegetal in de varkenshouderij. Daarom is het belangrijk dat de varkenshouder zorgt dat elke big in zo optimaal mogelijke omstandigheden kan groeien.

Een van de mogelijke methodes is het verleggen van biggen. Ilse vergeleek die methode met de effecten van alternerend zogen of split-suckling. Bij die methode splitst men de biggen op in twee groepen om ervoor te zorgen dat ze kort na hun geboorte allemaal voldoende biest opnemen. Bij biggen lichter dan 750 gram bleek dat weinig baat bij te brengen, maar wel voor de iets zwaardere biggen.

“De jury vond dat Ilse vertrok van een goede probleemstelling”, klinkt het. “Ze wist een interessant verhaal te brengen in haar artikel en trok ook een duidelijke conclusie. De jury was gecharmeerd door de manier waarop ze de lay-out van Management&Techniek nabootste, met een grote foto, inleiding en citaten. Ze had ook aandacht voor voldoende beeldmateriaal en vormgeving van de grafiek en de tabellen.”

(DB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier