Howest lanceert opleidingen rond Artificiële Intelligentie

Redactie KW

De Hogeschool West-Vlaanderen lanceert na de zomer een reeks opleidingen in Artificiële Intelligentie (AI). Met dit intiatief wil Howest haar eigen studenten een opmerkelijke voorsprong geven na het afstuderen. Ook worden er kortdurende projecten aangeboden voor werknemers uit bedrijven en organisaties die zoekende zijn naar wat AI voor hen kan betekenen. In de pijplijn zitten twee nieuwe bacheloropleidingen: Artificiële Intelligentie en Virtual & Augmented Reality.

“The time is now”, stelt Lode De Geyter, algemeen directeur van Howest. “Heel wat bedrijven zijn zoekende naar wat AI voor hen kan betekenen en hoe het hun organisatie zal veranderen. Het ontbreekt hen echter vaak aan een breder kader. Naast de technologieën achter AI zetten we dus ook in op het schetsen van de maatschappelijke impact, de risico’s, het veranderingsproces en willen we tot slot ook sectoren aanspreken die nog niet meteen met AI bezig zijn. Bovendien leggen we ook de link naar onze expertise in virtual en augmented reality en hoe AI ook deze technologieën definitief kan laten doorbreken in bedrijven en organisaties.”

Howest staat al langer bekend voor zijn praktijkgerichtheid en wil een duidelijke partner zijn voor haar (toekomstige) studenten, het werkveld en het beleid. “Hogescholen hebben een sterke band met het werkveld en houden de vinger aan de pols.” stelt De Geyter. Het is dan ook wenselijk dat er samengewerkt kan worden om zo de meest relevante opleidingen aan te bieden voor (toekomstige) studenten, werknemers en leidinggevenden.

Voor de Howest-opleidingen wordt de expertise van docenten en onderzoekers uit meerdere opleidingen samengebracht. “Niet evident”, stelt De Geyter, “maar willen we een breed opleidingspakket met aandacht voor het multidisciplinaire, dan moeten we alle AI-experten binnen onze hogeschool samenbrengen. Er is immers nood aan profielen die de kennis over en vaardigheden in AI op een betrouwbare, gerichte en efficiënte manier kunnen toepassen om maatschappelijke en economische uitdagingen een antwoord te bieden. Dit houdt des te meer in dat we kritisch durven kijken naar het inzetten van AI en dat er een stem kan gegeven worden aan alle betrokkenen in het debat over de toekomst van AI in Vlaanderen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier