Howest gaat met Belgisch leger samenwerken rond cybercrime

Redactie KW

De Howest-opleiding Toegepaste Informatica in Brugge, Computer and Cyber Crime Professional, gaat samenwerken voor de beveiliging van computers met het Belgisch leger.

Cyberoorlog of informatieoorlog is een soort oorlogsvoering waarbij hackers uit politieke motieven natiestaten aanvallen met computer- of netwerksabotage en spionage. Binnenkort zullen verschillende landen naast een land-, lucht- en zeemacht ook over een cybermacht beschikken die zowel verdedigt als beschermt maar ook zal aanvallen. Onze noorderburen hebben nu al 65.000 cyber crime-experts, terwijl er in België nog maar amper 2.000 zijn.

Master en bachelor gelijkgesteld

Toen de opleiding Toegepaste Informatica startte met het keuzetraject Computer and Cyber Crime Professional was het een fluitje van een cent om stageplaatsen te vinden, meldt men bij Howest. “Grote bedrijven en vooral consultancy-ondernemingen stonden als het ware te springen voor studenten. Afgestudeerden konden dan ook meteen aan de slag en kregen grote sommen geld aangeboden. Nu ook het Belgisch leger een centraal centrum voor cyber warfare wil oprichten, worden vooral afgestudeerden Computer and Cyber Crime Professional gevraagd.”

Afgestudeerden konden meteen aan de slag en kregen grote sommen geld aangeboden

Toch knelde daar het schoentje. Kurt Callewaert, lector cyber crime: “Het Belgisch leger ziet echt de noodzaak in van zowel cyber security als cyber warfare, maar slaagt er niet in voldoende geschoolde jongeren aan te trekken. De opleiding aan Howest is uniek, en daarom gaat het Belgisch leger de Howest-studenten ook toelaten om stage te lopen. De barema’s van bachelors en masters verschillen. Daarom wil het leger een uitzondering bekijken om de afgestudeerden van Howest gelijk te stellen aan masters, want in de bedrijven worden ze met masters gelijkgesteld.”

(FJA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier