Howest en Proximus werken samen aan LoRa

Koen De Weggheleire toont een applicatie van LoRa. © LOO
Axel Vandenheede

Hogeschool West-Vlaanderen en Proximus slaan de handen in elkaar wat betreft de uitbouw van LoRa.

LoRa staat voor ‘Low Radio’ is een ‘internet for things’. Kort gezegd: er wordt een netwerk gemaakt tussen objecten en systemen. Frederik Duchi, coördinator van de Howest-opleiding New Media and Communication Technology (NMCT): “Ik kan tal van connecties maken om ‘s morgens een aantal zaken automatisch te laten gebeuren. Ik kan mijn wekker zetten en instellen dat ik verkeersinformatie wil horen, maar ook mijn koffiezetapparaat zo kan connecteren dat er op één bepaald uur koffie begint door te lopen, enzovoort.”

Drie projecten

Proximus heeft LoRa eind vorig jaar gelanceerd. Het netwerk covert nu al 52 procent van België. “Tegen eind dit jaar moeten we een bereik van 100 procent hebben”, aldus Joke Tisaun, coördinator LoRa bij Proximus. “We hebben in dit verhaal al meer dan 110 partners en daar is nu Howest bijgekomen.”

“We dagen de studenten NMCT uit om drie projecten af te ronden tegen eind juni. Ten eerste moeten ze een mooi, sexy dashboard ontwikkelen waarop in één oogopslag de kwaliteit van de netwerken, de status van de sensoren… kan worden afgelezen. Ten tweede vragen we hen om een localisatiemethode uit te dokteren. Hun derde uitdaging is om uit te zoeken naar een betaalmethode voor de retailsector.”

Luchthaven

Volgens Proximus-voorzitter Stefaan De Clerck is LoRa de toekomst. “Deze ‘internet of things’ kan internationaal worden uitgerold”, stelt hij. “Het wordt ook al vaak gebruikt. Denk maar op de luchthaven van Zaventem, waar Swissport via sensoren valiezen kan volgen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier