Howest brengt hulde aan verongelukte student Senne met nieuwe namen voor leslokalen

De ouders van Senne gingen dinsdag langs in The Studios van Howest, waar de richting Sociaal Werk haar thuisbasis heeft. Ter nagedachtenis van Senne hangt er een foto en tekst in de inkomhal. © JVGK
Redactie KW

In The Studios van Hogeschool West-Vlaanderen is de opleiding Sociaal Werk gehuisvest. Opvallend is dat de lokalen daar namen als ‘Love’ en ‘Unity’ kregen. “Uit eerbetoon aan Senne Bogaerts, onze student die een paar jaar geleden overleed”, legt Laurence Dhaene uit. Dinsdag kwamen Sennes ouders en broers voor een rondleiding en bezinningsmoment langs. “Ik ben er zeker van dat Senne enorm trots zou zijn geweest”, reageert Martine.

Op 2 december 2015 stierf Senne Bogaerts na een verkeersongeval, maar de 20-jarige Lendeledenaar is nog lang niet vergeten. Dat bleek deze week nog maar eens toen Sennes ouders Bart en Martine en broers Jort en Girbe een bezoekje brachten aan The Studios in de Graaf Karel de Goedelaan, waar de opleiding Sociaal Werk van Howest onderdak heeft. Aanleiding was de naamgeving van de lokalen in het gebouw.

“In februari vorig jaar verhuisden we van de Renaat de Rudderlaan naar hier”, vertelt Laurence Dhaene van Howest. “We hebben hier vier lokalen ter beschikking, die een abstracte naam hadden: S003, V001… Te abstract, vonden wij. Zeker omdat Sociaal Werk het niet zo voor het theoretische heeft.”

Slagzin

Daarom gingen de lectoren van de opleiding op zoek naar leukere namen. “Op een bepaald moment dachten we aan Senne. Sinds hij er niet meer is, spreken we trouwens bijna elke dag over hem. Hij had een eigen slagzin: Love and unity is the key. Uiteindelijk beslisten we om de lokalen Love, Unity en Key te noemen. Omdat er ook nog een vierde lokaal in The Studios is, hebben we een woord gezocht dat bij dat spreekwoord paste. Het werd Peace.”

Het grootste lokaal in The Studios kreeg de naam Key. Het andere lokaal op de benedenverdieping werd Love genoemd. Op de eerste verdieping vind je Peace en Unity terug. “De namen van die lokalen zijn al ingeburgerd, want ze staan op de lessenroosters vermeld“, aldus nog Laurence. “In elk lokaal staat bovendien Sennes slagzin op de muur, waarbij telkens één woord – de naam van het lokaal – in drukletters staat.”

“Senne is zo mee verhuisd van de oude campus naar The Studios. (korte stilte)Ik weet dat dit een kleine troost voor Sennes familie is, maar we willen daarmee aangeven dat we hem nooit zullen vergeten“, besluit Laurence.

Samen gehuppeld

De ouders en broers van Senne vinden het super dat Howest Senne in het hart draagt. Al knaagt de pijn van het verlies nog altijd enorm. “We missen hem nog elke dag zo hard”, reageert mama Martine Vanooteghem met een krop in de keel. “Ik zou er alles voor geven om nog eens met Senne te praten, nog eens samen te lachen… Hoe vaak heeft hij niet gezegd dat je van het leven moet genieten. Daarmee ben ik het 100 procent eens: je beseft soms niet wat je hebt tot je het kwijt bent. Aan iedereen wil ik daarom die raad meegeven: geniet van het leven.”

Senne Bogaerts overleed in december 2015 bij een verkeersongeval.
Senne Bogaerts overleed in december 2015 bij een verkeersongeval.© JVGK

Martine blikte ook nog terug op Sennes tijd bij Howest. “Toen hij besliste om Sociaal Werk te studeren, waren de opendeurdagen in Howest al voorbij. We zijn toen op goed geluk naar de hogeschool getrokken en gelukkig was er iemand aanwezig die ons uitleg kon geven. Al tijdens dat gesprek wisten we allebei, Senne, dat deze opleiding echt iets voor jou was. (lachje) Toen we buiten kwamen, hebben we zelfs samen gehuppeld, zo blij waren we.”

“Ik herinner me ook nog perfect je thuiskomst na je eerste dag op Howest. Je danste in het rond, want je wist dat je een opleiding had gevonden die perfect bij je paste. De maanden nadien zagen we je openbloeien. Je mening telde op school, de leerkrachten luisterden naar jou.”

In die periode had Senne het ook regelmatig over ‘Love and unity is the key’. “Ik had nooit gedacht dat deze slagzin zoveel impact op ons zou hebben”, vervolgt Martine. “Liefde en eenheid zijn heel belangrijke thema’s in het leven. Thema’s die in The Studios nu extra in de verf worden gezet.”

Eigen bos

Martine wil tot slot nog Hogeschool West-Vlaanderen danken. “Senne is het laatste jaar van zijn leven zo gelukkig geweest en dat is mee aan jullie, studenten en leerkrachten, te danken. Jullie hebben geholpen om hem te vormen tot wat hij was en is. Omgekeerd denk ik ook dat hij bij iedereen wel iets heeft losgemaakt.”

“Dat jullie Senne niet vergeten zijn, is voor mij, Bart, Jort en Girbe een opsteker. Door jullie zijn we met stickers gestart, waarvan er al duizenden over de hele wereld hangen. Jullie zorgden er ook voor dat Senne nu een eigen bos in het Vlaams-Brabantse Essene heeft. Er staan daar nu zowat 160 bomen en met het gezin gaan we vaak naartoe.”

Wie wil zien waar er stickers hangen, kan Sensej Bogaerts volgen op Facebook. Wie stickers wil, kan bij Martine Vanooteghem terecht, via martine.vanoot@gmail.com.

(Axel Vandenheede en Nikita Vindevogel)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier