Howest bouwt tijdelijke campus op Buda-eiland van Kortrijk

Budafabriek. © JVGK
Axel Vandenheede

Hogeschool West-Vlaanderen zal vanaf maart 2017 een aantal gebouwen op het Buda-eiland innemen.

Howest heeft de campus Renaat de Rudderlaan verkocht aan politiezone Vlas, die daar een nieuw commissariaat plant. De politie wil de werken al in maart volgend jaar starten met de werken en daarom moeten de studenten daar weg. Een half jaar vroeger dan oorspronkelijk gepland. “We zitten voor op schema en willen zo snel mogelijk een nieuw commissariaat op die plaats realiseren”, aldus korpschef Rino Defoor. Tegen najaar 2018 moet het politiegebouw klaar zijn.

Buda-eiland

Bovendien loopt de bouw van de nieuwe Howest-campus in de Graaf Karel de Goedelaan vertraging op. “We kregen een bouwvergunning, maar er werd daartegen beroep aangetekend”, aldus opleidingsdirecteur Roel Vandommele. “Het beroep werd verworpen, maar nu loopt er een klacht bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen.” Tegen uiterlijk dit najaar doet die raad een uitspraak.

Howest kan ook beschikken over gemeenteraadzaal

Omdat de nieuwe campus niet klaar zal zijn tegen september 2017 én de politiezone al vroeger wil beschikken over het gebouw in de Renaat de Rudderlaan moest Howest op zoek naar locaties voor zowat 800 studenten. Die vond de hogeschool voornamelijk op het Buda-eiland. Roel Vandommele: “We kunnen vanaf maart volgend jaar terecht in de Budafabriek, de Buda-toren, de Budascoop en nog enkele kleinere locaties.”

Ook in stadhuis

“Als stad willen we ook ons steentje bijdragen”, aldus burgemeester Vincent Van Quickenborne. “Daarom stellen we de raadzaal en de gotische zaal ter beschikking. Het is een win-win: de studenten vinden bij ons onderdak, terwijl Howest ervoor zorgt dat er waar nodig opfrissings- en infrastructuurwerken plaatsvinden.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier