Hotelschool Ter Duinen biedt straks ook opleiding in eerste graad aan

We zien directeur Rik Vermeersch van het het Sint-Bernarduscollege en directeur Peter Verbeke van Ter Duinen. © MVQ
Redactie KW

Vanaf het nieuwe schooljaar kunnen koks in spe vanaf de eerste graad terecht in Hotelschool Ter Duinen. De hotelschool staat in voor de praktische opleiding, het Sint-Bernarduscollege Nieuwpoort zorgt voor een degelijke basisopleiding algemene vorming.

Concreet zullen de leerlingen het eerste jaar vijf uur praktijkles krijgen en het tweede jaar acht uur, aangevuld met de algemene basisopleiding waarvoor het SBC Nieuwpoort garant staat. Vanaf het tweede jaar kiezen de leerlingen of ze verder gaan in de richting keuken en restaurant of hotel. Om de logistiek tussen beide scholen in goede banen te leiden, werden er duidelijke afspraken gemaakt en er is besloten dat de twee scholen de zorg en de kosten voor het transport op hun schouders nemen. In Koksijde is er een specifiek internaat voorzien, net als een extra korps opvoeders voor de nieuwelingen van de eerste graad.

Leerlingenaantal doen stijgen

Het idee om te starten met een eerste graad groeide geleidelijk aan bij Peter Verbeke, directeur van Ter Duinen. “De vraag wordt hier regelmatig gesteld waarom jongeren niet onmiddellijk na de lagere school kunnen starten”, vertelt hij. “Volgens de nieuwste visie in het onderwijs moeten jongeren de kans krijgen om hun definitieve studiekeuze zo lang mogelijk uit te stellen. Maar een specifieke opleiding als kok is net zo’n typisch beroep waarvan sommige kinderen al op jonge leeftijd dromen. Waarom zouden we hen dan niet zo snel mogelijk laten proeven van die mogelijkheid? Maar we moeten er ook rekening mee houden dat ze toch fout hebben gekozen en dat ze dan toch zonder potten te breken nog van richting kunnen veranderen. Het feit dat we het leerlingenaantal graag opnieuw zouden zien stijgen na de serieuze dip van de voorbije jaren speelt natuurlijk ook mee.”

De plotse stijging van enkele jaren geleden werd ongetwijfeld sterk beïnvloed door de toenmalige populaire culinaire tv-programma’s

“Maar de plotse stijging van enkele jaren geleden werd ongetwijfeld sterk beïnvloed door de toenmalige populaire culinaire tv-programma’s. Het beroep van kok werd veel te rooskleurig voorgesteld en natuurlijk was het op dat moment mooi meegenomen dat veel beroemde sterrenchefs hier het klappen van de zweep hebben geleerd. Het is trouwens ook veel meer aangewezen dat jongeren hun hele opleiding hier kunnen volgen. Het is toch een beetje absurd dat ze de eerste graad elders volgen, waar ze dan hun sociale netwerk beginnen opbouwen en dan twee jaar later hier opnieuw moeten starten.”

Cruciale stap

“Daar kunnen wij de juiste oplossing bieden”, vult Rik Vermeersch aan, directeur van het Sint-Bernarduscollege Nieuwpoort. “Het SBC is een relatief kleine school met een 200-tal leerlingen, maar met veel studierichtingen onder één dak, een brede oriënterende eerste graad dus. We hechten heel veel belang aan begeleiding en zorg en hebben daarom een cel leerlingenbegeleiding. Daarnaast bieden we onze leerlingen ook veel kansen om zich te ontplooien op cultureel, sportief en creatief vlak. De overgang van het lager naar het middelbaar onderwijs is een cruciale stap voor kinderen en die willen we zo goed mogelijk ondersteunen. Die ondersteuning sluit aan bij ons pedagogische project, waarbij de drie speerpunten belangrijk zijn: het gaat om leren leren, leren leven en leren kiezen. De degelijke algemene basisvorming bij SBC past dus helemaal in het plaatje van het project van Ter Duinen. Als een leerling uiteindelijk merkt dat de eerste graad ‘hotel-voeding’ toch niet zijn ding is, dan kan hij net dankzij de stevige basisvorming van SBC nog alle kanten uit en staat hij op hetzelfde niveau als andere jongeren.”

(MVQ)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier