Hogeschool Vives naar gebouw Bpost in Oostende

De opleidingen bouw en ecotechnologie van Vives verhuizen in september 2018 naar het huidige distributiecentrum van Bpost aan de Lijndraaiersstraat. © HH
Redactie KW

De katholieke hogeschool Vives verhuist de bouwopleidingen in Oostende tegen 1 september 2018 van de Zeedijk naar het huidige gebouw van Bpost in de Lijndraaiersstraat. De opleiding ecotechnologie verhuist dan ook van Kortrijk naar Oostende.

Vives maakte al langer bekend dat de opleidingen elektronica-ict en elektromechanica naar Brugge zullen verhuizen. Dat gebeurt op 1 september 2017. De luchtvaartopleidingen blijven in Oostende en zijn gevestigd in het Vlaams Luchtvaartopleidingscentrum nabij de luchthaven. Ter compensatie voor de vertrekkende opleidingen startte in Oostende in september 2012 een nieuwe professionele bacheloropleiding bouw, maar het was nog niet zeker of en waar in Oostende die zou blijven. De site aan Zeedijk en Troonstraat is geen eigendom van Vives en wordt verkocht. Nu is een akkoord bereikt tussen Vives en de stad Oostende.

Naar gebouw Bpost

De professionele bachelor bouw verhuist op 1 september 2018 naar het huidige postdistributiecentrum nabij het station in de Lijndraaiersstraat. Bpost verkoopt het gebouw aan een private speler, Ion Holding, die de nodige aanpassingen zal doen en het voor 25 jaar verhuurt aan de stad. Vives sloot een huurovereenkomst voor 15 jaar met de stad. “Zo wordt de opleiding voor lange tijd in Oostende verankerd”, zegt burgemeester Johan Vande Lanotte. “Wij verhuren het gebouw aan Vives voor hetzelfde bedrag als wat wij betalen aan Ion Holding. Het kost ons dus niets, maar we nemen wel die tien jaar extra op ons. Al verwachten we daar weinig problemen rond.”

Het Autonoom Gemeentebedrijf Grond- en bouwbeleid (AGGB) van de stad Oostende verkoopt bovendien zijn gronden in de IJskelderstraat, vlakbij de Lijndraaiersstraat, aan Vives. Daar bevinden zich nu garages en grasplein. De site was bedoeld voor een woonproject in het kader van het Woonplan-bis, maar wordt nu verkocht aan Vives die er 50 tot 55 studentenkamers zal optrekken. Die zullen voornamelijk dienen voor de studenten van de luchtvaartopleiding en vervangen de huidige kamers op de zeedijk als de site daar wordt verlaten.

Nieuwe opleiding

“Vives zal op de nieuwe locatie vanaf 1 september 2018 ook de opleiding ecotechnologie onderbrengen“, vervolgt algemeen directeur Joris Hindryckx van Vives. “Die bestaat nu twee jaar en werd tot nu toe op de campus Kortrijk georganiseerd. Het is een opleiding die gedeeltelijk aanleunt bij de bouwsector en onder meer over duurzaam bouwen en waterzuivering gaat. Vandaag telt die opleiding een 30-tal studenten, maar op termijn kunnen dat er 100 tot 150 worden. De opleidingen bouw en ecotechnologie hebben een potentieel van 250 tot 300 studenten.”

We zien v.l.n.r. dr. William De Groote, voorzitter van de algemene vergadering van Vives, burgemeester Johan Vande Lanotte, algemeen directeur Vives Joris Hindryckx en voorzitter van de raad van bestuur van Vives Herman Vanlerberghe.
We zien v.l.n.r. dr. William De Groote, voorzitter van de algemene vergadering van Vives, burgemeester Johan Vande Lanotte, algemeen directeur Vives Joris Hindryckx en voorzitter van de raad van bestuur van Vives Herman Vanlerberghe.© HH

“Even veel bachelorstudenten”

Vandaag tellen de Zeedijkcampus en de afdeling luchtvaart in Oostende 700 studenten, maar daar zijn ook de masteropleidingen bij, die voorlopig nog in Oostende worden georganiseerd, maar tot de KU Leuven behoren en tegen 2017 ook mee naar Brugge verhuizen. Er zijn nu 485 bachelorstudenten. Die grootte-orde blijft ook op langere termijn: zo’n 150 studenten in de opleiding luchtvaart, zo’n 150 in de opleiding bouw en zo’n 150 in de opleiding ecotechnologie. “Dit akkoord is een heel goede zaak voor Oostende”, aldus burgemeester Johan Vande Lanotte. “Hiermee verankert Vives voor de komende jaren in Oostende. Er was enige druk om naar Brugge te verhuizen, maar door het actieve optreden van het stadsbestuur is dat nu afgevoerd.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier