Hogescholen protesteren in Brussel met massales tegen besparingen

Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

Op het Martelarenplein in Brussel hebben 2.000 studenten en personeelsleden uit alle hogescholen een massales bijgewoond. Onder meer VIVES-directeur Joris Hindryckx legde tijdens zijn les uit waarom het niet slim is om te besparen op hogescholen.

De actie #wantwijzijnhetwaard startte om 13.30 uur en werd gegeven door VIVES-studente Jitske Durinck, één docent van Thomas More en financieel experts Pascal Paepen en Joris Hindryckx, algemeen directeur van VIVES. Opdat de studenten en medewerkers van alle hogescholen in Vlaanderen de les in hun eigen hogeschool zouden kunnen meevolgen, werd alles vanuit Brussel via livestream doorgestuurd naar iedere hogeschoolcampus in Vlaanderen.

Verschraling van het aanbod

“Zoals je weet hebben wij als hogeschool steeds meer studenten, maar ook steeds minder middelen”, aldus Joris Hindryckx, algemeen directeur van VIVES. “Terwijl we in 2009 nog 7.000 euro per student kregen, is dat op vandaag nog 5.900 euro, inclusief het verhoogde onschrijvingsgeld. We komen geld te kort en je merkt dat. De symptomen zijn op iedere hogeschool in Vlaanderen zichtbaar: zieke docenten worden niet vervangen, stagebegeleiders zijn niet altijd beschikbaar, de aula’s en labo’s zitten overvol. Tussen 2009 en 2015 hebben de besparingen 1.800 van de 12.000 banen gekost. We zijn stilletjes aan ook opleidingen aan het schrappen, dus het resulteert ook in een verschraling van het aanbod.”

Hogescholen protesteren in Brussel met massales tegen besparingen

“We denken dat dit niet verstandig is”, vervolgt Joris Hindryckx. “98,5 procent van onze afgestudeerden hebben na één jaar al een waardige job. Hogescholen matchen dus heel goed met de arbeidsmarkt. Als men iets wil doen aan de jeugdwerkloosheid, dan is besparen op de hogescholen geen goed idee.”

“Niet tégen de minister”

Hogescholen protesteren in Brussel met massales tegen besparingen

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) was ook aanwezig op het Martelarenplein. “Ze zei dat ze begrip had voor deze actie, maar maakte geen beloftes. Voor ons was het ook geen actie tegen de minister, maar wel om haar te steunen in haar inspanningen om van haar collega’s in de regering te bekomen dat er meer middelen voor de hogeschool vrijgemaakt worden.”

(TOGH – Foto’s GF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier