Hoge Kouter voert actie om internaat te kunnen bouwen

De jongeren die vragen naar een verblijf werden nu in een tentenkamp ingeschreven. (GF)
Redactie KW

Het personeel van De Hoge Kouter en enkele ouders van jongeren met een mentale beperking zien de semi-internaatswerking van De Hoge Kouter graag uitgebreid met een verblijf. Daar is extra geld voor nodig. Om die nood duidelijk te maken, organiseerden ze een ludieke actie.

Personeel van het multifunctioneel centrum (MFC) De Hoge Kouter hield een opmerkelijke actie. Op de hoek met de Baaistraat en de Bad Godesberglaan stond een tentenkamp opgesteld. “Er staan zeven tenten. Dat is het aantal plaatsen dat we willen om een voorstart van het verblijf te nemen. We hebben plannen voor 21 verblijfsplaatsen”, licht personeelslid Nadine Eggermont toe. “Onze doelgroep – jongeren met een mentale beperking – kan zich inschrijven. Op die manier kunnen we aantonen dat er wel degelijk nood is aan een verblijfsfunctie. Ze krijgen alvast een dekentje mee, want bedden zijn er nog niet.”

In het kader van Perspectief 2020 – het beleidsplan van Vlaams minister van Volksgezondheid Jo Vandeurzen – moeten er meer zorgvormen aangeboden worden en daartoe hoort ook het verblijf. “Op een professionele en kwaliteitsvolle manier bieden wij nu al dagopvang, dagbesteding, mobiele en ambulante ondersteuning aan. Verder zijn we volop bezig met de voorbereidingen om een verblijf te starten. Daartoe hebben we al een bouwaanvraag lopen voor een nieuwbouw in de Olmenlaan in Kortrijk. Momenteel is het wachten op het groen licht van de overheid, namelijk op de subsidies om te bouwen, zodat we eindelijk van start kunnen gaan”, vervolgt algemeen directeur Mia Cattebeke. De toekenning van die subsidies loopt niet helemaal van een leien dakje en dat willen de personeelsleden aan de hand van de actie duidelijk maken.

Uithangbord is een cartoon van een jongere die droomt van een internaatverblijf voor De Hoge Kouter, maar heel wat hindernissen de revue ziet passeren. “We hopen dat de weegschaal van de gerechtigheid voldoende bewijzen en getuigenissen verzamelt zodat de balans in evenwicht blijft. Alhoewel er al heel wat inspanningen geleverd worden om de verzuiling in onze maatschappij weg te werken, botsen we er toch regelmatig tegen. Jongeren uit het vrij onderwijs willen dezelfde rechten als jongeren uit het gemeenschapsonderwijs. Het venijn zit in de staart en met een knipoog wordt verwezen naar de staart van de Vlaamse Leeuw omdat de subsidies voor Welzijn van de Vlaamse overheid komen. “We willen niet zeuren en constant geld vragen, maar met een positieve ingesteldheid tonen dat er wel degelijk een hiaat is.”

Frauke Cosaert, mama van een meisje van twaalf dat een beperking heeft, is op zoek naar een internaat in de streek en zou graag rekenen op de ondersteuning van De Hoge Kouter. “Helaas staan wij met onze rug tegen de muur. We hebben al diverse malen contact opgenomen met de ministeries van onderwijs en van welzijn, maar totnogtoe zonder resultaat.”

” ij willen de oplossing bieden”, concludeert Mia Cattebeke. (ALH/MVM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier